Edge'den yeni video özelliği! 4 Dilde eş zamanlı çeviri desteği... Edge'den yeni video özelliği! 4 Dilde eş zamanlı çeviri desteği...

Dünya çapında yaklaşık bir milyar cihaz Windows 10 işletim sistemini kullanıyor. Yüz milyonlarca kullanıcı ise eski hala sürümleri tercih etmekte. Bilgisayarları düzenli tutmak için, birkaç haftada bir Microsoft sorunlarının giderilmesi, hatalı çalışan kod parçalarını düzeltilmesi, yeni özellikler eklenmesi ve belki de en önemlisi, kötü niyetli bilgisayar korsanları tarafından kırılan güvenlik açıklarına karşı bilgisayarları korunması gerekiyor. Ancak tüm bu güncellemeleri gerçekten yüklemeniz gerekiyor mu? Ya da bazı güncellemeleri atlayabilir misiniz? Hadi öğrenelim...

Microsoft Windows nedir ?

Microsoft, 4 Nisan 1975'te Paul Allen ile Bill Gates tarafından kuruldu. Windows işletim sistemi ile kullanıcılarına grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak ve komut vermek gibi zorlukları ortadan kaldırdılar. Microsoft şirketinin geliştirdiği  ve dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemidir. İlk Windows 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur. Son işletim sistemi olan Windows 10 ise 15 Temmuz 2015'te üretimine başlandı. Global olarak 29 Temmuz 2015'te piyasaya sürüldü.

Windows 10 güncellemelerini yapmak zorunda mıyız?

Lifewire'da Tim Fisher'la yapılan bir röportajda Windows'un çalışması için güncellemeler gerekli mi sorusuna "Hayır, genellikle değil. Çoğu bilgisayarda, Salı yamasında otomatik olarak yüklenen güncellemeler, güvenlikle ilgili yamalardır ve yeni keşfedilen güvenlik açıklarını düzeltmek için tasarlanmıştır. Bilgisayarınızı izinsiz girişlerden korumak istiyorsanız, bunları yüklemelisiniz" diye cevapladı. Windows işletim sistemi günde bir kez güncellemelerini kontrol eder. Bununla birlikte, her ayın ikinci Salı günü şirket en son düzeltmelerin veya yamaların bir paketi olan yeni bir kümülatif güncelleme yayınlar. Bunlar önemli güncellemelerdir ve işlem tamamlanmadan önce bilgisayarınızın kendini yeniden başlatması gerekir ve bu güncellemeleri size uygun bir zaman için planlayabilirsiniz.

Windows güncellemeleri istenildiği gibi gitmeyince

Bilgisayarınıza bir güncelleme yüklemekte tereddüt etmeniz anlaşılabilir bir durumdur, güncellemelerin indirilmesi ve yüklenmesi zaman ve sabır gerektirir. Dahası, bazen düzelttikleri iddia edilen sorunları daha kötü hale sokabilirler. KB4541335 olarak bilinen bir Nisan 2020 güncellemesinde, birçok kullanıcının bilgisayarını neredeyse kullanılamaz hale getirdi. Şubat 2020'de yayınlanan bir başka güncellemede ise, Microsoft indirme sitelerinden kalıcı olarak kaldırmadan önce sayısız işletim sistemini tahrip etti. Microsoft, güncellemeleri önemlerine göre sıralar. "Kritik" güncellemeler görürseniz, bunları mümkün olan en kısa sürede yüklemeniz tavsiye edilir. Örneğin, Mart 2020'de Microsoft, aşırı güvenlik açıklarına karşı koruma sağlamak için kullanıcıları bir acil durum güncellemesi yüklemeleri konusunda uyardı. Güncelleme olmadan, bir bilgisayar korsanı  tarafından potansiyel olarak bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirebilir dediler. Bu tür durumlar için güncellemeleri yüklemeyi ertelememeye çalışınız. Bu olaylardan sonra dosyalarınızı ve bilgilerinizi yedeklemeniz gerektiğini hatırlatmak bizden söylemesi.  

Windows 10 güncellemelerinin ayar planlanması nasıl yapılır?

  • Ayarlar'a gidin ve "Güncelleştirme ve Güvenliğe" tıklayın. Güncellemeler için zamanınızın olup olmadığını ve güncelleme geçmişinizi de takip edebilirsiniz.
  • Güncellemelerin ne zaman indirilip yükleneceğini kontrol etmenizi sağlayan seçenek için ise 'Gelişmiş Seçenekler'den isteğinize göre kişileştirebilirsiniz.
Editör: Megabayt Haber