Yapay zeka yarışı kızıştı: 3 büyük şirket 12 saat arayla yapay zeka modeli çıkardı Yapay zeka yarışı kızıştı: 3 büyük şirket 12 saat arayla yapay zeka modeli çıkardı

Cep telefonu pazarının iki aktif oyuncusu Türkiye'de üretime başlayacak. Çinli cep telefonu üreticisi Oppo, yeni yılın ilk ayında İstanbul ve Kocaeli'de kurulan fabrikalarda üretime başlamayı planlıyor. İlgili yatırım birimi 50 milyon ABD dolarına yaklaştı.

Türkiye iki dev markayı ağırlayacak!

Bloomberg HT’ye bilgi veren üç farklı kaynağa göre uluslararası iki telefon şirketi Oppo ve Samsung Türkiye'de üretime başlıyor. ürkiye'ye yeni gelen Çinli bir şirket olan Oppo, önümüzdeki ay cep telefonu üretimine başlamayı planlıyor. Bloomberg HT'nin üç kaynağına göre ülkemizde üretim yapılacak olup, tesis ile montaj İstanbul ve Kocaeli'de kurulacak. Fabrikanın yatırım ödül belgesi aldığını, ortalama 50 milyon ABD doları yatırımla fabrikanın üretime başlayacağını ve gerekli kurulum işlemlerinin tamamlandığını belirtmekte fayda var. Bazı modeller ilk kez Avrupa pazarına ihraç edilecek ve Oppo'nun Türkiye'de üretmeyi planladığı modellerden bahsediliyor. Oppo, 2004 yılında Çin'in Dongguan kentinde kuruldu ve dünya çapında 40.000'den fazla çalışanı ve 300 milyondan fazla kullanıcısı var. İlk olarak Samsung, İstanbul'da kurulu bir alt yüklenici ile üretim yapacak. Üretimin ağırlıklı olarak montaj olacağı söyleniyor. Dünyaca ünlü teknoloji markası Samsung, Li Bingzhe tarafından 1938'de yalnızca 30.000 won (yaklaşık 27 ABD doları) sermaye ile Güney Kore'de kuruldu. Bugün dünyanın en büyük ikinci sihir üreticisi Samsung Electronics, 2020'nin üçüncü çeyreğinde açıklanan sonuçlarda son altı yılda akıllı telefonlarda en yüksek kar payına ulaştığını duyurdu.

Teşvik düzenlemesi geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayınlandı

Geçtiğimiz hafta "Resmi Gazete" de yayınlanan teşvik yönetmeliğinde cep telefonu üretimi ile ilgili detaylı bilgiler de yer aldı. Cumhurbaşkanlığı neticesinde teşvik mevzuatı revize edilmiş, 31 Ağustos 2021 tarihinden önce tarifelerin ödenmesi şartıyla yatırım kapsamında cep telefonu üretiminde kullanılan parça ve aksamlar teşvik belgeli ithal edilecektir. Karara eklenen geçici maddede şu ifade kullanıldı: “Yatırım ödül belgesi kapsamında, baskılı devre kartından (PCBA) komponent üretiminden cep telefonu üretmek için kullanılan yatırım belirli bir üretim kapasitesine sahiptir ve Cep telefonu üretimi için kullanılan yarı montajlı (SKD) parçalar ve yedek parçalar 31 Ağustos 2021 tarihinden önce tarife muafiyeti olmaksızın ithal edilebilir. "

2021 yılına kadar 84 milyon aboneye ulaşması bekleniyor

2020 yılında Türkiye'deki cep telefonu numaralarına bakıldığında Bilgi Teknolojileri ve İletişim İdaresi'nin kaydettiği veri 82,9 milyon. Cumhurbaşkanının Resmi Gazete'de yayınlanan yıllık planına göre cep telefonu abone sayısının 2021 yılına kadar 84 milyona çıkması bekleniyor. Aynı plana göre 2020 yılı sonunda genişbant kullanıcı sayısının 78 milyondan 200.000'e, önümüzdeki yıl 80 milyona çıkması düşünülüyor. Öte yandan, bilgi ve sanal teknoloji alanındaki pazar büyüklüğünün bu yıl sonu itibarıyla 19,4 milyar dolar olacağı ve 2021 yılına kadar 20,5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Plana göre 20,5 milyar dolarlık bütçenin 12 milyar dolarının telekomünikasyon pazarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Editör: Megabayt Haber