Çin'deki Tsinghua Üniversitesi'nden astronom Yifei Jiao liderliğindeki bir ekip, Kamo'oalewa adlı bu asteroidle ilgili yeni bir analiz yaptı ve onu Ay'ın arka tarafındaki Giordano Bruno krateri ile ilişkilendirdi.

Araştırmacılar, "Ay yüzeyindeki bir kraterin oluşumu sırasında kopan parçaların nasıl Dünya'nın yörüngesine geldiğini inceledik ve Kamo'oalewa'nın muhtemel kaynağına dair kanıtlar sunduk" dedi.

Bu bulgu, belirli bir asteroid ile onun kaynak krateri arasında doğrudan bir bağlantı kurarak, Dünya'ya yakın uzayda daha fazla Ay malzemesinden oluşan küçük asteroidlerin varlığını öne sürüyor.

Uzayı gözlemlemek kolay değildir, bu yüzden gezegenimize yakın olan gök cisimlerini görmekte zorlanırız.

Kamo'oalewa, uzun yıllardır Dünya'nın güneşe olan yörüngesini paylaşıyor ve bilim insanları nihayetinde bu asteroidin Ay'dan bir parça olduğunu belirledi. Bu keşif, asteroidin ışığını ve rengini inceleyerek yapıldı ve Ay'ın yüzeyine oldukça benzediği tespit edildi.

Jiao ve ekibi, asteroidin kökenini daha da derinlemesine araştırmak için fiziksel ve yörüngesel özelliklerini, ayrıca Ay'da yaşanan çarpışmaları modellediler.

Yaptıkları incelemeler sonucunda, Kamo'oalewa'nın 100 milyon yaşından daha genç olduğunu ve bu nedenle Ay kraterlerinden birinin parçası olabileceğini belirlediler. Bu yaş aralığında, Kamo'oalewa gibi Dünya'ya yakın asteroidler genellikle uzun süre varlıklarını sürdüremezler.

Ağaçlar daha soğuk iklimlere göç ediyor! Ağaçlar daha soğuk iklimlere göç ediyor!

Ayrıca, 100 milyon yaşından daha genç ve belirli bir boyuttaki Ay kraterlerinin sayısı oldukça azdır. Ancak Giordano Bruno krateri, bu kriterlere en uygun olanı olarak öne çıkıyor.

Araştırmacılar, "En büyük, en genç kraterlerin daha olası kaynaklar olduğunu gördük, çünkü daha fazla parça üretirler ve hala uzayda veya Dünya'nın yakınındaki yörünge bölgesinde bulunurlar" dedi.

Kanıtlar tam olarak kesin olmasa da, Çin Ulusal Uzay İdaresi, Kamo'oalewa'yı incelemek ve Dünya'ya örnek getirmek için bir asteroid örnekleme misyonu başlatmayı planlıyor.

Editör: Enes Sapmaz