LinkedIn, TikTok'un o özelliğini platforma getiriyor! LinkedIn, TikTok'un o özelliğini platforma getiriyor!
Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi dev sosyal medya platformlarının çatı şirketi olan Meta, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 2021 yılını kapsayan bir rapor sundu. Bu raporda Meta'nın Avrupa'ya direkt olarak rest çektiği görülüyor. Meta, Avrupa Birliği'nin Temmuz 2020'de aldığı 'Schrems II' kararına tepki gösterdi. Avrupa Birliği'nin 'Gizlilik Kalkanı' olarak da adlandırdığı bu karar, Meta'nın platformlar aracılığıyla kullanıcılarının kişisel bilgilerini toplama önünde büyük bir hukuksal engel oluşturuyor. İşte bu nedenle Meta, "Ya düzenleme gözden geçirilir ya da biz Avrupa'dan çekiliriz." gibi bir tehditte bulundu. İşte raporda bahsi geçen kısım:
“Yeni bir transatlantik veri aktarım çerçevesi benimsenmezse ve SCC'lere (Standart Sözleşme Maddeleri) veya Avrupa'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne diğer alternatif veri aktarım araçlarına güvenmeye devam edemezsek, Facebook ve Instagram da dahil olmak üzere, işimizi, mali durumumuzu ve faaliyet sonuçlarımızı önemli ölçüde ve olumsuz yönde etkileyecek en önemli ürün ve hizmetlerimizden bazılarını Avrupa'da sunamayacağız.”
Meta’nın işini hukuksal olarak zorlaştıran ‘Gizlilik Kalkanı’, Avrupa’dan Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sunuculara Avrupalıların kişisel bilgilerinin aktarılmasının önüne geçiyor. Meta, bunun yerine tüm verileri Avrupa’da tutmakla yükümlü bırakılıyor. Dolayısıyla Meta, özellikle Facebook’un gelir kapısı kişiye özel reklamlar için gerekli olan verileri edinemiyor. Schrems II kararı, yalnızca Meta’yı değil, Google, Microsoft ve Amazon dahil olmak üzere tüm ABD merkezli şirketleri etkiliyor. Schrems kararları sadece Avrupa Birliği üyelerini kapsadığı için ülkemizde uygulanmıyor. Bu nedenle Meta'nın Avrupa'dan çekilme kararı muhtemelen Türkiye'yi etkilemeyecektir.
Editör: Megabayt Haber