DeepSouth adlı bu makine, saniyede 228 trilyon işlem gerçekleştirebilecek kapasitede. Bu, insan beyninin ölçeğinde sinir ağlarını ve sinapsları (sinir sistemimizi oluşturan temel biyolojik yapıları) simüle etme yeteneğine sahip dünyanın ilk süper bilgisayarıdır.

DeepSouth, insan beyninin biyolojik süreçlerini taklit etmeyi amaçlayan "nöromorfik hesaplama" olarak bilinen bir yaklaşıma aittir. Bu bilgisayar, Western Sydney Üniversitesi'nde bulunan Uluslararası Nöromorfik Sistemler Merkezi'nden yönetilecek.

Beynimiz, bildiğimiz en etkileyici hesaplama makinesidir. Milyarlarca küçük birim (nöron) arasında trilyonlarca bağlantı (sinaps) üzerinden hesaplama gücünü dağıtarak, beyin dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarıyla rekabet edebilirken sadece bir buzdolabı lambası kadar enerji tüketir.

Görünce "Keşke benim olsa" diyeceğiniz tamamen ekrandan oluşan klavye: Tuşlar oyuna göre değişiyor - VİDEO Görünce "Keşke benim olsa" diyeceğiniz tamamen ekrandan oluşan klavye: Tuşlar oyuna göre değişiyor - VİDEO

beyin (1)

Diğer yandan süper bilgisayarlar genellikle çok fazla alan kaplar ve çalıştırmak için büyük miktarda elektrik enerjisi gerektirir. Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olan Hewlett Packard Enterprise Frontier, saniyede bir kentilyon işlem yapabilir.

Bu bilgisayarın çalıştırılması için 680 metrekarelik bir alanı kaplar ve 22.7 megavat elektrik enerjisi gerektirir. Buna karşılık, beyinlerimiz sadece 20 watt enerji kullanarak aynı işlem sayısını saniyede gerçekleştirebilir ve sadece 1.3 kg - 1.4 kg ağırlığındadır. Nöromorfik hesaplama, bu etkileyici verimliliğin sırlarını çözmeyi amaçlamaktadır

Editör: Enes Sapmaz