Teknoloji kullanan herkes megabayt, gigabayt gibi kavramlar ile karşılaşmıştır. Programlama ve haberleşme araçları gelişimde önemli yeri olan bu kavramlar, kullanıcıların hayatlarına donanımlar ve internet ile girdi. Hafıza kartı veya internet satın alan insanlar bu kavramları görüyor ve kafası karışıyor olabilir. Bit ve Bayt arasında ki fark, bu kafa karışıklığına neden olan en büyük etken. Megabayt özel olarak sizler için hazırladığımız haberimiz ile bu kafa karışıklığı ortadan kalkacak.

binary-1066983_1280

Bit Nedir?

Programlama ve bilgisayar dilinde verilerin en küçük ve temel haline bit denir. Teknolojik bir sistem için de depolanacak bir veri 0 veya 1 ikili sayıları ile yorumlanır. En küçük değerler onlan bu sayılar birer Bit’dir. Bit’ler verinin en küçük halidir ve birleşerek daha büyük veriler haline gelirler.

İlköğretim fen derslerimizde öğrendiğimiz canlı organizma oluşma sırası, Bit ve türevleri içinde geçerlidir. Örneğin hücreler birleşerek dokuyu oluşturur. Dokular birleşerek organları, organlar birleşerek sistemi ve en sonunda canlı organizma oluşur. Belirli sayıda Bit’ler de birleşerek türevlerini oluşturur.

Bit birimleri sırasıyla Bit, Kilobit, Megabit, Gigabit, Terabit olarak gitmektedir. 1 Kilobit, 1.000 Bit’in birleşimi ile oluşmaktadır. 1.000.000 Bit birleşimi ise 1 Megabit yapar.

Bilgisayarlar artık cepte! Xiaomi, yeni cep bilgisayarını tanıttı Bilgisayarlar artık cepte! Xiaomi, yeni cep bilgisayarını tanıttı

Bayt Nedir?

Bayt, bilgisayar ve programlama bilimi dilinde 8 Bit’in birleşimi ile oluşan ölçüm birimi olarak karşımıza çıkar. 8 Bit= 1 Bayt etmektedir. Bit’ten sonra gelen en küçük birim Bayt’tır. Bayt’lar birleşerek sırasıyla Kilobayt, Megabayt, Gigabayt, Terabayt gibi türevlerini oluşturur.

Örnek vermek gerekirse 1.024 Bayt birleşirse 1 Kilobayt’ı oluşturur. Burada ortaya çıkan 24 Bayt fark ise bilgisayar dosya yönetim sisteminde ikilik sistemin yaygın olmasından kaynaklanmaktadır. Kilobayt 210 ile hesaplanır. Üzeri sayası her 10 artımında Bayt bir üst türeve geçer. Örnek 210=1 Kilobayt, 220=1 Megabayt’tır.

1000x563_cmsv2_afe3c13c-f5df-54bb-9736-60effd3f8d49-5042150

Megabayt Nedir?

Bilgisayar sisteminde 1.048.576 Bayt’ın birleşimi ile oluşan ölçü birimine Megabayt denir. En çok karşılaşılan kavramlardan biri Megabayt’tır. Bunun sebebi internette ve bilgisayarlarda kullanılan dosyaların veri büyüklüğü çoğunlukla Megabayt’a yakın olmasındandır.  220 Bayt ile hesaplanır. Çoğunlukla resimler, sosyal medya videoları ve şarkılar Megabayt dosya boyutunu geçmez. Kısaltması MB’dir.

Ayrıca Megabayt, sizler için okunabilir teknoloji haberleri yapan, dizi ve film haberleri ile vaktinizi verimli geçirmenizi ve oyun içerikleri ile güncel teknoloji kaçırmamanızı amaçlayan sitemizin adıdır. Megabayt ekibi olarak teknolojiden geri kalmamanızı ve güncel haberlerden ilk olarak siz okuyucularımızın haberdar olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Okunabilir teknoloji misyonumuz ile teknolojiyi en basit ve eğlenceli haliyle sizler ile buluşturuyoruz.

MB GB arasındaki fark nedir?

MG ve GB, Megabayt ve Gigabayt'ın kısaltmalarıdır. 1.024 MB, 1 Gigabayt eder. Yani aralarında ki fark sadece boyut farkıdır. Gigabayt, 1024 Megabayt'ın birleşiminden oluşur.

Megabayt mı? Megabit mi?

İki terim de bilgisayar bilimde farklı ölçü birimleridir. Megabit 1 milyon Bit’in birleşiminden olurken, Megabayt ise 1.048.576 Bayt’ın birleşimi ile olmaktadır.

Editör: Engin Çepnioğlu