İsviçre hükümetinde görevli olan bir bilim insanı, uzaylı yaşamının keşfi hakkında oldukça cesur bir tahminde bulundu. Ve bu tahminin mantığa çok yattığı da söylenemez.

Space.com'da yer alan habere göre, İsviçre'nin devlete bağlı İsviçre Federal Teknolıji Enstitüsü'nde görev yapan Dr. Sascha Quanz, insanların önümüzdeki 25 yıl içinde gezegenimizin ötesin yaşamı keşfetme olasılığının yüksek olduğunu düşündüğünü söyledi.

Quanz, Eylül ayının başlarında enstitünün yeni Yaşamın Kökeni ve Yaygınlığı Merkezi'nin açılışı sırasında, "1995'te meslektaşım [ve Noble Ödülü sahibi] Didier Queloz güneş sistemimizin dışındaki ilk gezegeni keşfetti." dedi ve ekledi: "Bugün 5.000'den fazla ötegezegen biliniyor ve biz onları her gün keşfediyoruz."

2022-09-14 15_23_34-photo_2022-09-13_15-23-54-1024x576.jpg (1024×576)

2 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Quanz, araştırmacıların evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna nihayet yanıt vermesini sağlayabilecek şu anda üzerinde çalışmakta olan teknoloji projelerini detaylandırdı. 

Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor! Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor!

Gökbilimcilerin Samanyolu galaksisindeki 100 milyardan fazla yıldızın her birinin en az bir eşlik gezegeni olduğuna inandıkları düşünülürse, keşfedilmeyi bekleyen daha birçok ötegezegen var . Quanz, birçoğunun tıpkı Dünya gibi olduğunu ve sıvı suyun varlığı gibi yaşam koşullarını mümkün kılmak için ev sahibi yıldızlarından doğru uzaklıkta olduğunu da sözlerine ekledi.

Quanz, "Bilmediğimiz şey, bu karasal gezegenlerin atmosferleri olup olmadığı ve bu atmosferlerin neyden yapıldığı. Bu gezegenlerin atmosferlerini araştırmamız gerekiyor. Bu gezegenlerin fotoğraflarını çekmemizi sağlayacak gözlemsel bir yaklaşıma ihtiyacımız var." dedi.

Brifing, James Webb Uzay Teleskobu ekibinin Webb'in uzak bir yıldızın yörüngesindeki bir ötegezegenin ilk doğrudan görüntüsünü yayınlamasından sadece bir gün sonra gerçekleşti. Devasa bir gaz devi olan HIP 65426, Jüpiter'in 12 katı büyüklüğündeydi ve 100 Güneş-Dünya mesafesinde yörüngede dönndüğü bir yıldıza sahipti.

Dış gezegenleri incelemek için değil, evrendeki en eski yıldızları aramak için inşa edilen James Webb Uzay Teleskobu , dış gezegen araştırmalarında, birçoğunun atmosferlerinde karbondioksit ve suyu tespit etmek de dahil olmak üzere, bir dizi atılım gerçekleştirdi. Ancak Quanz, Webb'in şimdiye kadar uzaya yerleştirilmiş en güçlü gözlem aracı olmasına rağmen,  sıvı suyun bulunabileceği mesafelerde yıldızlarına daha yakın yörüngede dönen çok daha küçük, Dünya benzeri gezegenleri görebilecek kadar güçlü olmadığını söyledi.

Quantz, iddialı olsa da, güneş sisteminin dışında yaşam bulmak için belirlediği 25 yıllık zaman diliminin "gerçek dışı" olmadığını da sözlerine ekledi.