Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı

Tardigratlar, dünyadaki diğer hiçbir organizmanın sahip olmadığı bir dayanıklılıkla bilinirler. Onları dondurun, ısıtın, uzaya fırlatın; onlar yine de hayatta kalmanın bir yolunu bulurlar.

Wyoming Üniversitesi'nden araştırmacılar, tardigratların aşırı kurumaya karşı koruma sağlayan önemli bir proteini olan CAHS D'yi incelediler. Bu protein, tardigratların zorlu koşullarda nasıl hayatta kalabildiğini anlamak için mercek altına alındı. Araştırmacılar, CAHS D'nin stres altında nasıl jöle benzeri bir hal aldığını ve bu şekilde molekülleri koruyarak kurumaya karşı koruma sağladığını keşfettiler.

Yapılan çalışma, bu proteinlerin insan hücrelerine eklenmesinin, metabolizmayı yavaşlattığını ve hücrelerin stres karşısında daha dirençli hale gelmesini sağladığını gösterdi. Yani, tardigratların dayanıklılığını insan hücrelerine aktarmanın bir yolu bulunmuş gibi görünüyor.

Bu yeni çalışma sayesinde, organ nakilleri gibi tedavilerde kullanılan hücre depolama süreçlerini geliştirebilirler. Ayrıca, biyolojik yaşlanmayı yavaşlatma ve hücrelerin çevresel streslere karşı daha dirençli hale gelmesini sağlama potansiyeline sahiptirler.

Editör: Enes Sapmaz