Beyaz kurt veya kutup kurdu olarak da bilinen ve Kanada'nın Kraliçe Elizabeth Adaları'ndaki Yüksek Arktik tundranın yerlisi olan Arktik kurdunun klonlanması, klonlama teknolojisi aracılığıyla nadir ve nesli tükenmekte olan türlerin korunmasında bir kilometre taşı başarısı olarak kabul ediliyor.

Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü! Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü!

Şirkete göre “Maya” isimli kurdun sağlık durumu iyi. Kurdun donör hücresi, vahşi bir dişi Kutup kurdunun deri örneğinden geldi ve oositi bir dişi köpekten alındı. Global Times raporuna göre, Maya'nın taşıyıcı annesi beagle ırkı bir köpekti. Köpek, eski kurtlarla genetik ataları paylaştığı ve dolayısıyla klonlamada başarı sağladığı için vekil olarak seçildi.

cin-kurt2-660x411

irketin genel müdür yardımcısı Zhao Jianping'e göre süreç, çekirdeklenmiş (bir hücreden çekirdeğin çıkarılması işlemi) oositlerden ve somatik hücrelerden 137 yeni embriyonun oluşturulmasıyla başladı ve ardından 85 embriyonun yedi beagle'ın rahmine aktarılmasıyla başladı.

Hücreler, dokular vb. dahil olmak üzere canlı organizmaların kopyalarını oluşturma süreci olan klonlama, ilk olarak 1996 yılında bir İskoç bilim adamı tarafından bir hayvan oluşturmak için kullanıldı. Dolly adlı bir koyun olan hayvan, yetişkin bir koyundan alınan meme hücresi kullanılarak yapılmıştı.

cin-kurt_16_9_1664025797

Daily Mail’de yer alan habere göre, Maya, haziran ayında doğdu ama Singogen Biotechnology, klonun sağlıklı olması umuduyla 100 günlük olana kadar duyurmak için bekledi ve sonuç başarılı oldu.

Editör: Burak Karahan