Meksika'da bir belediye başkanı timsah ile evlendi! Meksika'da bir belediye başkanı timsah ile evlendi!
Avustralyalı bilim insanları, bilinen tüm bilgileri alt üst edecek bir bitki buldular. Batı Avustralya'da yer alan Shark Bay'deki bir deniz otu bölgesinde su altında tam 178 kilometre boyunca uzanan bir deniz otu bulundu. Bu yaklaşık 118 Boğaz Köprüsü uzunluğuna denk geliyor.

Avustralya olması şaşırtmadı

Ne zaman hayvanlarla, böceklerle ve bitkilerle ilgili garip bir haber gelse, her zaman Avustralya ismi akıllara gelir. Yine öyle oldu ve Batı Avustralya’daki Shark Bay bölgesinde dünyanın en büyük bitkisi keşfedildi. Yüzeye oldukça yakın bir yerde bulunan deniz otu, yapılan incelemeler sonrası bilim insanlarını çok şaşırttı. Çünkü deniz otlarından oluşan bir topluluğu inceleyen bilim insanları, bunların aslında tek bir bitki olduğunu anladı. Bilim insanlarının asıl amacı bu deniz otu topluluğunun ne kadar geniş genetik çeşitliliğe sahip olduğunu bulmaktı.

4500 yaşında ve 178.6 kilometre uzunluğunda

Yukarıda gördüğünüz deniz otu topluluğu aslında sadece tek bir genetiğe sahip, tek bir bitki. Topluluk, ‘Posidonia australis’ olarak isimlendirilen bir bitki. İlk kez yaklaşık 4.500 yıl önce köklerinin oluştuğu düşünülen bitkinin uzunluğu ise tam 178.6 kilometre. Bilim insanları, bu kadar uzun süre boyunca hayatta kalmayı başaran bitkiyi ve değişen tüm koşullara rağmen nasıl evrimleştiğini incelemeye başlayacak.

Mükemmel korunmuş fosiller de yakın zamanda bulunmuştu

Avustralya’nın Yeni Güney Galler’deki McGraths Flat’te bulunan ve mükemmel olarak korunmuş binlerce fosil bulundu. Fosilleri bulan ekip, bulguları Science Advances dergisinde yayınladı. Dr. Matthew McCurry ve Dr. Michael Frese liderliğindeki ekip, Avustralya’nın Yeni Güney Galler bölgesinde McGraths Flat adında yeni bir fosil alanı tespit etti. Gulong kasabası yakınlarında, Central Tablelands, NSW’de yer almaktadır. Alan, Avustralya genelinde ‘ Lagerstatte ‘ (olağanüstü iyi korunmuş fosiller içeren bir alan) olarak sınıflandırılan sınırlı bir grup fosil alanına alındı. Son üç yılda araştırmacılar, yağmur ormanı bitkileri, böcekler, örümcekler, balıklar ve kuş tüyü de dahil olmak üzere, muhtemelen 11 ila 16 milyon yıl önce oluşmuş binlerce örneği kazdılar. Fosiller, bölgenin bir zamanlar ılıman, mesic bir yağmur ormanı olduğunu gösteriyor. Fosillerin çoğu o kadar iyi korunmuş ki, tek tek hücrelerin ve hücre altı yapılarının bir kısmını görebiliyorlar. Mide içeriği korunmuş bazı balık fosillerinin vücutlarında polen ve böcek türleri de mevcut. Avustralya Müze Baş Bilimcisi ve AM Araştırma Enstitüsü müdürü Profesör Kristofer Helgen şunları söyledi: “Avustralya biyolojik olarak en eşsiz kıtadır ve bu site bize dünyanın bu bölgesinin evrimsel tarihi hakkında anlattıklarıyla son derece değerlidir. Değişen iklimlere dair daha fazla kanıt sağlar ve o zamana dair bilgimizdeki boşlukları doldurmaya yardımcı olur.”
Editör: Megabayt Haber