Pensilvanya Üniversitesi'nden bir ekip tarafından geliştirilen, robotik bir demir oksit nanoparçacık yığınından oluşan kıl benzeri mikrobotlar, dişlerdeki plakları etkili bir şekilde temizlemeyi başardı. Hem manyetik hem de katalitik özelliklere sahip olan bu nanopartiküller, diş çürümesine neden olan patojenleri de ortadan kaldırabiliyor.

Mikrobotların hareketleri ve konfigürasyonları kontrol edilebiliyor

Pennsylvania Üniversitesi'nden araştırmacılar, çalışmalarında, el yardımı olmadan bir cihazın diş çürümesine neden olan diş plağını ve bakterilerin oluşturduğu hastalık tedavilerini başarılı bir şekilde otomatikleştirebileceğini gösterdi. Ayrıca araştırmacılar, dişlerde yer alan plağı temizleyen kıl benzeri yapılar veya bir diş ipi gibi dişler arasında kayabilen uzun iplikler üretmek için manyetik bir alan kullanarak bu mikrobotların hareketlerini ve konfigürasyonlarını kontrol edebiliyorlar.

mikrobotlar diş (2)

Şekil değiştiren bu robotik bir mikrobotlar, diş fırçası, durulama ve diş ipi işlevi görüyor. Oluşturulan bu yeni teknolojinin, fırçalama ve diş ipi kullanmayı yerine getirmek için otomatikleştirilmiş bir destek sağlama potansiyeline sahip. Dişlerini tek başına temizleme becerisine sahip olmayan engelli kişiler için bu yeni sistem son derece yardımcı olabilir.

Demir oksit nanoparçacıklardan oluşuyor

Bu mikrorobotlar, katalitik ve manyetik özelliklere sahip demir oksit nanoparçacıklarından oluşur. Her iki durumda da nanopartiküller, zararlı oral bakterileri ortadan kaldıran antimikrobiyalleri serbest bırakmak için katalitik bir reaksiyonla diş yüzeyine yönlendirilir.

Bu sistemi sahte ve gerçek insan dişleri üzerinde kullanan deneylerde, robotik düzeneklerin boşluklara ve diş eti hastalığına yol açan yapışkan biyofilmleri ortadan kaldırmak için çeşitli şekillere uyum sağlayabildiğini gösterdi.

mikrobotlar diş (1)

Mars'ta keşfedilen örümcek benzeri oluşumların ne olduğu ortaya çıktı! Mars'ta keşfedilen örümcek benzeri oluşumların ne olduğu ortaya çıktı!

Penn's School of Engineering and Applied Science'da kıdemli araştırmacı ve yardımcı yazar olan Edward Steager, "Nanopartiküller manyetik alanlarla şaşırtıcı şekillerde şekillendirilebilir ve kontrol edilebilir" dedi.

Ağıza tam olarak uyum sağlayabiliyor

“Diş ipi gibi uzayabilen, süpürebilen ve hatta bir boşlukta ileri geri hareket edebilen kıllar oluşturuyoruz. Çalışma şekli, robotik bir kolun uzanıp bir yüzeyi temizlemesine benzer. Sistem, nanoparçacık montajını ve hareket kontrolünü otomatik olarak yapacak şekilde programlanabilir.”

Penn Health Tech ve Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Diş ve Kraniyofasiyal Araştırma Enstitüsü'nün desteğiyle, mevcut çalışmadaki iki uygulama bir araya getirelerek mikrorobotlar, elektromanyetik olarak kontrol etmek için bir platform oluşturuldu. Ayrıca farklı konfigürasyonlar benimsenerek ve antimikrobiyaller serbest bırakıldı.

mikrobotlar diş (2)-1

“Düz dişleriniz veya yanlış hizalanmış dişleriniz olması önemli değil, farklı yüzeylere uyum sağlayacaktır” 

"Sistem, ağız boşluğundaki tüm köşelere ve çatlaklara uyum sağlayabilir"

Ekip, bu çalışma bulgularını ACS Nano dergisinde  paylaştı.

Editör: Enes Sapmaz