Elon Musk artık neden tweet atmıyor? Elon Musk artık neden tweet atmıyor?
Loango Ulusal Parkı'nda bilim insanları bir ilke tanıklık etti. Şempanzeler gorillere saldırdı ve 2 bebek gorili öldürdü. Bunun nedeninin bozulan doğal denge olabileceği belirtiliyor. Şempanzeler ve goriller aslında kendi bölgelerine karşı oldukça korumacı ve gerektiğinde saldırgan olabilen canlılardır. Fakat bu iki türün birbirleriyle savaşması daha önce tanık olunan bir olay değildi. Bilim insanları, 2019 yılında yaşanan şempanzelerin gorillerle kavga etmesini, hatta gorillerin öldürülmesi olayını oldukça şaşırtıcı buluyor. Bilim insanları bu endişe verici durumun nedeninin doğal denge ve küresel ısınma olabileceğini düşünüyor.

Kavga neden yaşandı?

Loango Ulusal Parkı'nda şempanzeler ve goriller kavgaya girdi ve ölenler oldu. Bilim insanları, küresel ısınma yüzünden hızla azalan yiyecek kaynaklarından dolayı bu kavganın başlamış olabileceğinden şüpheleniyor. Küresel ısınma sebebiyle bozulan doğal denge, pek çok canlının yiyecek kaynaklarının azalmasına ve bu hayvanların saldırganlaşmasına neden oluyor. Küresel ısınma sebebiyle bozulan doğal denge, pek çok canlının yiyecek kaynaklarının azalmasına ve bu hayvanların saldırganlaşmasına neden oluyor. Bu bağlamda küresel ısınmanın sebebi insanlar olduğu için bu savaşların nedeni de insanlar.

Daha önce yaşanmamıştı

Loango Ulusal Parkı'ndaki araştırmacılar, yıllardır o parkta bulunan maymun türlerinin ilişkilerini, avlanma ve beslenme türlerini, iletişim yeteneklerini ve gruplaşmalarını inceliyordu. Ne Loango’da ne de başka bir yerde bu tür bir kavga olayının kayıtlara geçmemesi, bu hayvanların artık daha saldırgan ve tehlikeli olduklarına işaret ediyordu. “Sadece gorillerin çıkardığı göğüs yumruklama sesini duyduğumuzda, bir şeylerin yolunda gitmediğini anlamıştık” diyen araştırmacılar, bu maymun türlerinin genelde ortaklaşa beslendiklerini ve birbirleriyle barış içinde yaşadıklarını belirtiyor. Araştırmacılar bugüne dek iki kez şempanze-goril kavgasının yaşandığını ve ikisinin de ölümcül sonuçları olduğunu belirtti. Şubat 2019’daki ilk kavgayı anlatan araştırmacılar, “ İlk başta şempanze seslerini duyduk ve şempanzelerin kendi aralarında sesler çıkardıklarını düşündük. Fakat şempanze seslerinin hemen ardından gelen goril seslerini duyduğumuzda bunun normal olmadığını anladık” dedi. İlk olayda 27 şempanze, 5 gorile saldırmıştı. 4 gorilden bir tanesinin yavrusu, annesinden ayrı düştüğü için şempanzeler tarafından öldürüldü. Diğer goriller ise kaçmayı başardı. İkinci olay ise birincisine çok benzer şekilde gerçekleşiyor. Aralık 2019’da gerçekleşen olay 80 dakika sürmüş ve yine aynı gruptan 27 şempanzenin 7 gorile saldırması sonucu başka bir bebek gorilim ölümü ile sonuçlanmıştı.
Editör: Megabayt Haber