Yeni bir telefon satın aldığınız zaman onlarca şehir efsanesi tadında tavsiyeler duymaya başlarsınız. Konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından ortaya çıkan şehir efsaneleri çoğunlukla eski bilgilerin kulaktan kulağa yayılması ile oluşur. Yeni bir telefon ile ilgili yapılan tavsiyeler ise şarj konusunda olur.

Yeni telefonunuzu fark eden ve batarya teknolojinden bir haber olan kişiler, size hemen telefonun şarjını bitirmenizi ve bir gece şarja takmanızı söyler veya 8-12 saat boyunca paketten çıktığı gibi telefonun şarja takılması gerektiğini söylerler. Bu tür tavsiyeler tamamen şehir efsaneleridir ve batarya teknolojisi uzamanı olmayan kişiler tarafından ortaya atılır. Ancak, her şehir efsanesinin bir dayanak noktası vardır. Bu tavsiyelerin dayandığı konu ise Nikel-kadmiyum (NiCd) teknolojisine sahip pillerdir.

akilli-telefon-sarj-getty-1527598

Nikel- kadmiyum piller artık akıllı telefonlarda çok az hatta neredeyse hiç kullanılmıyor. Bu tür piller 10-15 yıl eski teknoloji ile üretilen ürünlerdi ve büyük bir dezavantaja sahiplerdi. Bu dezavantaj ise hafıza etkisi özelliğiydi. Hafıza etkisi, bataryanın şarj işlemine başladığı yeri hatırlamasıydı ve bu nedenden ötürü bataryayı bitirince şarja takılması istenirdi. Çünkü hafıza etkisi nedeni ile şarj döngüsü 0’dan başlardı. Farklı bir konumdan başlayan şarj işlemi, pilde bulunan şarjın yanlış tahmin edilmesine neden olabilirdi. Bu neden ile pil eksik dolabilirdi.

Nikel-kadmiyum (NiCd) piller artık pil teknolojisinin gelişmesi ile yerini lityum pillere bıraktı. Lityum iyon ve Lityum polimer olarak iki farklı türü olan pillerinin nikel pil gibi bir sorunu yoktur. Lityum bataryaya sahip telefonları şarj etmek için bitmesine gerek duymazsınız. Lityum batarya teknolojine sahip telefonları dilediğiniz zaman şarja takabilirsiniz.

Yeni alınan telefon kaç saat şarjda kalmalı?

1861bc5d4a27fd2674f7b46287a4927e

Yeni aldığınız akıllı telefonun batarya teknolojisi lityum iyon veya lityum polimer ise telefonunuzu belirli bir saat şarj etmenize gerek yoktur. Şarj işleminin en az 8 saat olmalı gibi verilen bilgiler tamamen Nikel-kadmiyum (NiCd) pil teknolojisinden kalan bilgilerdir. Yeni aldığınız lityum batarya teknolojisine sahip telefonun ilk şarjını ister hemen yapar, isterseniz kullandıktan sonra yaparsınız, ilk şarj işlemi ile ilgili bir şart yoktur.

İstenilen emojiyi üretebiliyor! Yeni iOS güncellemesi emojileri değiştirecek İstenilen emojiyi üretebiliyor! Yeni iOS güncellemesi emojileri değiştirecek

Yeni aldığınız akıllı telefonlar %60-65 oranında şarj ile gelir. İlk şarj işleminin bir şartı olsaydı zaten telefonun üreticisi şarjı sıfır olarak gönderirdi.  Yeni telefonunuzu hemen kullanabilirsiniz ama batarya teknolojisinin lityum olduğundan emin olun.

Yeni telefon ilk şarj

Lityum batarya teknolojisine sahip telefonların ilk şarjının nasıl olacağı ile ilgili bir kesin şart yoktur. Ancak şarj yönteminiz telefon ile birlikte gelen kullanım kılavuzunda belirtilir. Bu kılavuzda genellikle şarj aletinizin orijinal olması gerektiği veya şarj cihazınızın bir alternatif akıma bağlı olmasından bahseder. Ayrıca telefonu kapalı şarj etmenin faydalarından veya şarj işleminin batarya doluluk oranının %100 olduğunda bitmesi gerektiğinden bahsedilir. Bu konuların dışında size şehir efsaneleri ile ilgili bilgiler vermez.