Daha önceden böceklerin, balıkların ve diğer canlıların gözlerini taklit edebilen kameralar geliştirmek için daha önce birçok girişimde bulunulmuştu. Ancak, biyomimetik kameralar genellikle 180 derecelik görüş alanıyla sınırlı kaldı. Şimdi, MIT'nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı'ndan (CSAIL), Gwangju Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden (GIST) ve Kore'deki Seul Ulusal Üniversitesi'nden bir bilim insanı ekipleri, 360 derecelik bir görüş alanına sahip hem karada hemde suda çalışabilen yeni bir yapay görme sistemi geliştirdi.

Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu! Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu!

Kemancı yengeçlerden ilham aldılar

Ekip, 3D çok yönlü görüş alanına sahip amfibik Kemancı Yengeç'lerden (Uca Pugnax) ilham aldı. Bu yeni yapay görme sistemi kemancı yengeçlerin iletişim kurması ve saldırılardan kaçınması için kullandıklarına benzer şekilde, karada ve su altında hemen hemen her şeye aynı anda tespit edebilecek şekilde geliştirildi.

yapay görme sistemi (3)

Araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bu yapay göz, çeşitli materyalleri ve lensleri birleştiren sıradan bir siyah toptur. Konfigürasyonu ise birden fazla kaynaktan gelen ışık fotonlarının, cihazın su altında olup olmadığına bakılmaksızın aynı noktada birleşmesine izin verir.

Ekip, hava ve su deneyleriyle yeni teknoloji için bir çok test gerçekleştirdi ve kameralarının, nesneleri suya batmış olsun ya da olmasın başarıyla görebildiğini keşfettiler.

Bir çok alanda kullanılabilirler

Elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimi profesörü Young Min Song, "Sistemimiz, sürekli değişen ortamlarda panoramik hareket algılama ve engellerden kaçınma gibi geleneksel olmayan uygulamaların yanı sıra artırılmış ve sanal gerçeklik geliştirmede kullanılabilir." dedi.

yapay görme sistemi (1)

Song'un bahsetmediği diğer potansiyel uygulamalar arasında, teknolojiyi nesli tükenmekte olan, savunmasız ve tehdit altındaki türleri yakından takip etmek için paha biçilmez bir araç haline getirebilecek nüfus gözetimi ve çevresel izleme sistemleri de yer alıyor.

Haberimize konu olan bu bilimsel makale, Nature dergisinde yayınlandı.

Nature'ın yeni görüş sistemi hakkındaki makalesine buradan göz atabilirsiniz.

Editör: Enes Sapmaz