Bir tuvaletin sifonu çekmek, atıktan kurtulmak için yaptığımız çok rutin bir iştir ancak sifonu çektiğimizde kanalizasyona giden içeriğin yanı sıra bir kısmı da yukarıya doğru yükseliyor. İşte tam da bu nedenle klozet kapaklarımız var. Klozetin sifonunu çekmezseniz, tuvalet suyu çok uzaklara kadar püskürebilir.

Colorado Boulder Üniversitesi'ndeki bilim adamlarının yeni araştırmaları sayesinde, bir tuvalet sifonunu çektiğimizde neler olduğunu farklı bir ışık altında görebiliyoruz.

İşte izledikten sonra sifon çekerken iki kez düşünüp hareket edeceğiniz görüntü:

Araştırmacılar, tuvaletlerimizden yayılan patojen yüklü mini mantar bulutlarını yakalamak için parlak yeşil lazerler ve küçük su damlacıklarının hareketini yakalamak için kamera ekipmanı kullandı. Bu damlalar o kadar küçüktür ki, gün ışığında onları görmemiz imkansızdır. Gözlenen damlacıklar oldukça etkileyici hızlarda ilerliyor, saniyede 2 metre (6,6 fit) hareket ediyor ve 8 saniye içinde tuvaletin 1,5 metre (4,9 fit) yukarısına ulaşıyordu. Daha ağır damlalar hızla yere düşerken, en küçük damlalardan bazıları havada birkaç dakikadan fazla oyalanabilir.

Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı... Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı...

COVID-19'un yanı sıra E. coli, C. difficile , norovirüs ve adenovirüs gibi patojenlerin tümü, küçük su damlacıklarının arkasında gezinerek havaya püskürebilir. Bu nedenle tuvaleti kullanırken klozet kapağını kapatıp sifonu çekmeyi ihmal etmeyin. Tuvaletler aracılığıyla birçok hastalık bulaşabilir.

Ayrıca yapılan bu bilimsel çalışmayla ilgili makaleyi de buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Editör: Burak Karahan