Kulağa aynı bir bilim kurgu filmi gibi gelebilecek bu olayda, Fransa'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nden bir ekip, incelemek üzere on binlerce yıl öncesine uzanan bir grup virüse tekrar hayat verdi.

Antik virüsler mamut dışkısı içinde bulundu

Toplamda 13 tane olan bu virüsler, IFLScience'a göre Rusya'nın buzla kaplı uzak doğusunda toplanan örneklerde bulundu. 27.000 yıllık yünlü mamut dışkısının içinde üç farklı virüs keşfedildi. Keşiflerinin sonrasında Pithovirus mamutu, Pandoravirus mamutu ve Megavirus mamutu olarak isimlendirildiler. Bunların yanı sıra, araştırmacılar, aşağı yukarı 48.500 yaşında olan bir virüsü de gün yüzüne çıkardılar.

sibirya virüs (1)-1

Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler! Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler!

Aix-Marseille Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde genomik ve biyoinformatik profesörü Jean-Michel Claverie, New Scientist'e bunun bir "dünya rekoru" olduğunu söyledi. Bu sürdürülen araştırmanın insanlık ve hayvan tarihin yıllıklarına bakabileceği belirtiliyor. Bu virüsler eskiden sadece amiplere saldırırken, Aix-Marseille'den gelen ekip bunların 'bulaşıcı patojen olma potansiyeline' sahip olduklarını keşfetti.

Keşfedilen virüsler için yeni anti viral aşılar veya tibbi yanıtlar geliştirilecek

Henüz emsal değerlendirmesinden geçmemiş olan çalışmalarının ilk detayları bioRxiv'de yayınlandı ve yazarlar bu araştırmanın gelecekteki virüs salgınlarıyla savaşmak için kullanılabileceğini umduklarını belirttiler.

Çalışmanın yazarları raporlarında, "Maalesef son pandemiler tarafından iyi bir şekilde belgelendiği gibi, her yeni virüs, neredeyse her zaman yeni antiviraller veya aşılar gibi oldukça spesifik tıbbi yanıtların geliştirilmesini gerektirir" dedi.

sibirya virüs (1)

"Antik permafrost katmanlarının çözülmesiyle bulaşıcı kalan ve tekrar dolaşıma giren eski viral parçacıkların riskini düşünmek meşrudur."

İklim değişikliği gezegeni kasıp kavurmaya devam ederse, Sibirya permafrostu gibi yerlerde kilitli kalmış virüslerin doğal olarak uyanabileceğinden korkuluyor. Koronavirüs pandemisini yeni atlattığımız şu dönemde yeni tür bir virali kesinlikle dünyamızda istemeyiz.

Editör: Enes Sapmaz