AdGuard gibi bir şirket, YouTube'un bu değişikliği uygulamadan önce günde yaklaşık 6.000 kişinin uygulamalarını kaldırdığını, ancak değişiklikten sonra 9 Ekim'den bu yana her gün 11.000'den fazla kişinin uygulamalarını kaldırdığını açıkladı. AdGuard'ın CTO'su Andrey Meshkov'a göre, 18 Ekim'de 52.000 kişi AdGuard'ı kaldırdı. Ancak, YouTube'un müdahalesinden etkilenmeyen ücretli sürümünün kurulumları arttı.

Başka bir reklam engelleme şirketi olan Ghostery, Ekim ayında kullanım oranlarının durağan kaldığını, ancak günlük kurulum ve kaldırma sayısının üç ila beş kat arttığını belirtti. Özellikle, şirket, ürünlerini neden kaldırdıkları konusunda bir anketi tamamlayan kullanıcıların %90'dan fazlasının bunu YouTube ile uyumsuz olduğunu belirtti.

youtube-premium-abonelik-ucretleri-ne-kadar-oldu154915_0

YouTube'un müdahalesinin yalnızca Google Chrome üzerinden masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarla erişim sağlayan kullanıcıları etkilediği göz önüne alındığında, bazı kullanıcılar sınırlamaları aşmak için farklı tarayıcıları denedi. Ghostery'e göre, Ekim ayında Microsoft'un Edge tarayıcısının kurulumları, Eylül ayına kıyasla %30 arttı.

Bu gelişmenin önemi, YouTube'un Google'ın genel gelirine olan katkısının giderek artıyor olmasıdır. Bu yılın ilk dokuz ayında platformda reklam gelirleriyle 22 milyar doların üzerinde gelir elde edildi. Aynı zamanda YouTube, reklamsız bir alternatif olarak YouTube Premium hizmetini aktif bir şekilde tanıtıyor. Bu hizmet, video indirmeye izin verme, yüksek kaliteli yayın ve YouTube Music gibi ek özellikler sunuyor. Bu yılın başlarında, YouTube Premium'un fiyatını aylık 2 dolar artırarak 14 dolara yükseltti.

Amazon Prime'dan can sıkan reklam kararı! Amazon Prime'dan can sıkan reklam kararı!

,

Editör: Enes Sapmaz