Normal bir ticari uçakta , yolcular 1.3'ten daha yüksek olmayan G kuvveti maruz kalır. Ancak savaş pilotları , daha yoğun seviyelere dayanacak şekilde eğitilirler ve hepsi pratik yapmak için G-kuvvet simülatörlerine girer.

Bu çılgın makinelerde, savaş pilotları tam 9G'lik kuvvet seviyelerine kadar deneyimlerler. "G-kuvvet canavarı" olarak adlandırılan bir savaş pilotu, adından da anlaşılacağı gibi, kuvvete karşı koyma konusunda gerçekten etkileyici olanlardan biridir.

Binbaşı László 'Szatyi' Szatmári, JAS-39 Gripen'deki kalifikasyonunu yeniledi ve bu simülasyondan gelen görüntüler gerçekten şok edici:

Kuşlarda görülen bu tüy yapısı uçmak için büyük önem taşıyor! Kuşlarda görülen bu tüy yapısı uçmak için büyük önem taşıyor!

Binbaşı László, çoğumuzun bayılmasına neden olacak şekilde 9G'ye 30 saniye boyunca maruz kaldığı sırada ekiple iletişim bile kurabiliyor. 30 saniye sona erdiğinde, pilota 30 saniye boyunca 9G yaptığı bilgisi verilir ve herhangi bir sorun olup olmadığı sorulduğunda, pilot 'hayır' cevabını veriyor. Gerçekten akıllara durgunluk verici bir durum.

Binbaşı László ile yapılan yorumlarda "6g'de birçok insan bayılıyor ve bu adam 9'da gülüyor ve şakalar yapıyor. Ne canavar." yorumu yapıldı. Diğer komik bir yorumda ise "Kocam her sabah banyoda aynı suratı yapıyor." denildi. 

9G kesinlikle çok fazla, ancak bir insanın yaşadığı ve hayatta kaldığı en yüksek G kuvveti, şaşırtıcı bir 214G'dir.

0elbrum0ljzz

Bu, 2003 yılında bir yarış sırasında 220mph'lik bir kazanın ardından eski IndyCar sürücüsü Kenny Bräck tarafından deneyimlendi. Sürücü bu kazadan,  sağ uyluk kemiği, göğüs kemiği, bel omuru ve ayak bileklerindeki kırıklarla sağ çıkmayı başardı.

G kuvveti nedir?

Ani hız değişimi ile yaşanabilecek manevralar karşısında, maruz kalınan ivmenin yerçekimi cinsinden ifadesine G kuvveti denir. Özellikle yüksek hızlar ile beraber pilotların maruz kaldığı bir kuvvet olarak da ifade etmek mümkün. Çünkü uçaklarda yaşanan ani hızlanma ile beraber ortaya çıkan bu ivme, ciddi bir kuvvet ortaya çıkarmaktadır.

g kuvveti serbest hareket eden bir nesnenin maruz kaldığı "kütleçekimsel olmayan" kuvvetlerin vektörel toplamıdır. Kütleçekiminden kaynaklanmayan hızlanmalara "gerçek ivme" denir ve g kuvveti hesaplanırken sadece bunlar kullanılır. g kuvveti arttıkça nesne üzerindeki gerilim artar. Yüksek seviyelere ulaştığında g kuvvetlerinin etkileri yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Vücuda etki eden g arttıkça baş dönmesi ve ağırlaşma gibi hoş olmayan etkiler görülür. Bu nedenle örneğin lunapark oyuncakları 4 g'yi geçmezler

Editör: Burak Karahan