Yoğun çalışan, spor yapan veya sindirim sisteminde sorun yaşayan insanlar gün içerisinde almaları gereken vitamin ve mineralleri yeteri kadar alamaya biliyor. Vitamin değerleri düşük olan insanlar bu açığı genellikle ek vitamin ve mineral takviyeleri kullanarak kapatır. Takviye vitamin kullanan insanlarda görülen en büyük yan etki ise idrar renginin değişmesidir. Takviye sonrası idrar renginin değişmesi korkulacak bir durum değil, ancak başka yan etkiler gözüküyorsa doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir.

Binlerce insanın cilt kanserini tespit edebilecek akıllı telefon kamera teknolojisi! Binlerce insanın cilt kanserini tespit edebilecek akıllı telefon kamera teknolojisi!

İdrar rengi nasıl olmalıdır?

Sağlıklı bir idrar rengi sıvı tüketimine göre değişim gösterebilir. Bol sıvı tüketiminde idrar rengi, açık sarı ve suya yakın renkte olması gerekir. Sıvı tüketimi azaldığı vakit idrar koyulaşır. Tüketilen gıdalar ve ilaçlar da idrar rengini değiştirebilir. İnsan vücudunda biriken toksin ve zararlı maddeler idrar yoluyla dışarı atılır. Bu maddeler de idrar renginin değişmesine neden olabilir.

vitamin-haplari-yararili-mi-zararli-mi-vitamin-takviyeleri-gelgez

İdrar Renklerinin anlamı?

  • Beyaz idrar: Çok su tüketen insanlarda idrar yoğunluğu düşer ve idrarda bulunan zararlı maddeler azalır. Yalnız böbrek yolu enfeksiyonu yaşayan kişilerde, beyaz kan hücreleri artar ve böbreklerden dışarı atılması da idrara beyaz renk verebilir. Bu durumdan şüphe duyan kişilerin doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.
  • Açık renk idrar: Çok fazla sıvı tüketen kişilerde görülen bir durumdur. Sıvı tüketim oranına göre değişiklik gösterebilir.
  • Parlak sarı idrar: Sarı renk idrar normal bir durumdur. Suda çözülen B2 vitamininin kullanımı idrar rengini sarıya çevirebilir.
  • Koyu sarı idrar: Koyu sarı idrar normal kabul edilir. Ancak vücudun sıvı ihtiyacı olduğu anlamına gelir. B vitamini alımı idrar rengini koyu sarıya dönmesinin nedeni olabilir. Bazı durumlarda ilaç kullanımı da idrar rengini koyu sarıya çevirebilir.
  • Kırmızı renk idrar: İdrar içinde kan olduğunu gösterir ve bu durum olağandışı kabul edilmelidir. Antibiyotik kullanımı ve tüketilen bazı gıdalar idrarın rengini kırmızıya çevirebilir. Doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
  • Turuncu renk idrar: B kompleks vitaminlerin, kan sulandırıcı ilaçların, antibiyotik ve aşırı havuç tüketimi idrar renginizin değişmesine neden olabilir. Çok fazla susuzluk da idrarın rengini turuncu yapabilir. Bazı ilaç kullanımları turuncu renk idrarın nedenlerinden olabilir.
  • Yeşil renk idrar: Metilen mavisi bulunan ilaçlar, gıda boyaları ve tıbbi testlerde kullanılan boyalar idrarın rengini yeşil ya da mavi olmasına yol açabilir.
  • Koyu kahverengi idrar: Baklagillerin çok tüketimi, sıtma ilaçları, kas gevşeticiler, müshil ve antibiyotik kullanımı idrarın rengini koyu kahverengine çevirebilir. Ayrıca idrar yolu kanamaları, enfeksiyonlar ve böbrek hastalıkları da idrarın rengini değiştirebilir.
  • Siyah renk idrar:  Aloe vera çayı ve suyu, armut, şeftali, elma ve kuru erik gibi şeker alkolü içeren besinlerin aşırı tüketimi sonucu idrar rengi siyaha dönüşebilir. Fenol içeren temizlik ürünleri siyah idrar oluşmasına neden olabilir. Birçok ender ve normal hastalıklar da idrarınızın rengini siyaha çevirebilir. Bu gibi bir durum yaşıyorsanız doktorunuza görünmeniz tavsiye edilir.
Editör: Engin Çepnioğlu