Esnek bir yama şeklinde tasarlanan bu cihaz, sütyene takılabilen ve kullanıcıların kendi başlarına kolaylıkla kullanabileceği bir ultrason izleyiciyi içeriyor.

MIT Media Lab'de medya sanatları ve bilimleri doçenti ve çalışmanın kıdemli yazarı Canan Dağdeviren, "Ultrason teknolojisinin form faktörünü evinizde kullanılabilecek şekilde değiştirdik." diyerek cihazın taşınabilir ve kullanımı kolay olduğunu belirtti. Bu giyilebilir cihaz sayesinde meme dokusunun gerçek zamanlı ve kullanıcı dostu bir şekilde izlenmesi mümkün olacak.

Cihazın geliştirilmesinde ilham kaynağı, ileri evrelerine kadar tespit edilemeyen meme kanserinden 49 yaşında kaybedilen teyze oldu. Bu trajik olayın ardından Dağdeviren, aralıklı kanser geliştirme olasılığı en yüksek olan kişilere yönelik bir cihaz tasarlamaya odaklandı. Amacı, daha sık tarama ile hayatta kalma oranını %98'e kadar artırmak ve aralıklı kanserlerin erken teşhisini sağlamaktı.

1.5°C eşiğinin aşılması küresel ısınma etkilerini azaltabilir! 1.5°C eşiğinin aşılması küresel ısınma etkilerini azaltabilir!

sütyen (1)

Geliştirilen esnek yama, sütyenlere takılabilen ve ultrason tarayıcının ciltle temas ederek farklı konumlara taşınmasına olanak tanıyan 3D baskılı bir tasarıma sahip. Bu sayede kullanıcılar, kendi başlarına meme dokusunu farklı açılardan görüntüleyebilecekler. Yama ayrıca özel olarak tasarlanmış piezoelektrik malzemelerle ultrason tarayıcıyı minyatürleştirerek kullanıcıların istediği zaman görüntüleme yapmasını sağlıyor.

Meme kanseri riski yüksek olan kadınlar için bu giyilebilir ultrason takip cihazı, daha sık taramalara ve erken teşhise imkan tanıyarak olumsuz sonuçların önüne geçmeyi hedefliyor. MIT'nin Klinik ve Translasyonel Araştırma Merkezi hemşire direktörü ve çalışmanın yazarı Catherine Ricciardi, bu teknolojinin meme kanserinin erken teşhisi için önündeki birçok engeli aşabileceğini belirtiyor.

MIT araştırmacıları, ilerleyen dönemlerde ultrason teknolojisini vücudun diğer bölgelerini taramak için de uyarlamayı planlıyor. Bu gelişme, giyilebilir teknoloji ve tıp alanında yapılan ileri çalışmalarla kanser teşhisinde erken evrelerde müdahale edilmesi ve hayatların kurtarılması için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Editör: Enes Sapmaz