Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler! Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler!
Bilim insanları, kurbağa embriyolarındaki kök hücreleri kullanarak mikro robot oluşturdu. Üretilen Xenobot’lar insan vücudunda dolaşarak hastalıkları bulabilecek. Kurbağalardan alınan kök hücreyle kendilerini iyileştirebilen ve temel hafıza yetkinliklerine sahip canlı robotlar oluşturuldu. İsim konusunda, Afrika pençeli kurbağasından esinlenildi ve robotun adı da “Xenobot” oldu. Xenobot'lar, geçen yıl gösterilen mikro robotların modernleştirilmiş haliyle karşımıza çıkıyor. Yeni Xenobot’lar tıpkı öncekiler gibi ayrı veya birlikte hareket edebilme özelliğine sahip fakat yeni versiyon bunu daha hızlı yapabiliyor. Ek olarak, yeni robotlar daha uzun ömürlü ve çevresiyle ilgili keşfettiği bilgileri kaydedebiliyor. Konu üzerinde araştırma yapan bilim insanları, gelecekte mikro robotların hastalıkları tespit edip insan vücudunun belirli bölgelerine ilaç gönderebilecek ve okyanustaki mikro plastikleri bile temizleyebilecek. ABD’de yer alan Tufts Üniversitesi’nden biyologlar, amfibi yumurtalarına RNA mikroenjeksiyonu yaptılar ve bir gün sonra yumurtaların zarını çıkardılar. Daha sonra, kurbağa embriyosunun kök hücrelerinden doku örnekleri alarak bunları yapay bir ortama yerleştirdiler. Ardından, hareketi sağlayan kısa tüyler (kirpiker) meydana geldi.

Yeni versiyon robotlar hafızaya sahip

Vermont Üniversitesi’nden bilim insanları, bilgisayar algoritması aracılığıyla çeşitli Xenobot formlarının davranışlarını gözlemleyerek karşılaştırma yapma şansına sahip oldu. Bu sonuçlarına göre yeni Xenobot’lar, görevlerinde öncekilerden çok daha iyi. Ekip ayrıca, mikro robotları, genellikle yeşil renkte parlayan ancak 390 nm dalga boyunda mavi renge maruz kaldığında kırımızı renk yayan EosFP adlı floresan raportör proteini kullanarak temel bir hafıza yetkinliğiyle donattı. Bilim insanları, bu moleküler hafızanın geliştirilebileceğini ve gelecekte bu tür mikro robotların radyoaktif kontaminasyon, kimyasal kirleticiler veya insan vücudundaki hastalıkların varlığını bulabilir. Aynı zamanda, bulduğu verileri kaydedebilir.  
Editör: Megabayt Haber