2022 yılı sona eriyor ve akıllı telefon fiyatları hiç olmadığı kadar yükselmiş durumda. Eski Android telefonunuz için sonun geldiğini düşünebilirsiniz ancak belki de küçük ve basit yöntemlerle bu telefonu biraz uzun süre daha kullanmaya devam edebilirsiniz.

Android telefonlar söz konusu olduğunda her akıllı telefonun farklı arayüzü olduğunu unutmayın. Bu yüzden bazı öneriler sizin telefonunuzda işe yaramayabilir ya da farklı menüler altında bulunabilir. Bunun için Ayarlar uygulamasında 'arama' kısmını kullanmayı unutmayın.

android-phone-2048px-0004-3x2-1

1- Telefonu kapatın ve tekrar açın

Çok eski ve klişe bir yöntem olan 'Kapat-Aç kendine gelir' yöntemi aslında tahmin edebileceğinizden çok daha fazla etkilidir. Çok fazla teknik Android problemi bu basit yöntem ile düzeltilebilir. Birçok insan aylar hatta yıllar boyunca telefonlarını hiç kapatmadan kullanıyor. Bu yüzden telefonunuzu yeniden başlatmak yararlı olabilir.

2- Daha minimalist kullanmak

Telefonunuzda muhtemelen bulunan Instagram, TikTok, Facebook ve hemen hemen her sosyal medya uygulaması sizi olabildiğince uygulamada tutmak ve mümkün olduğunca fazla reklam izletmek için tasarlanmıştır. Bu uygulamaları siler ve sosyal medyaları Chrome tarayıcısı üzerinden kullanırsanız çok sayıda gereksiz özellik çalışmaz ve pil tüketiminiz düşer. 

Diğer bir seçenek ise bu popüler uygulamaların 'Lite' sürümleri. Bu hafif uygulamalar daha düşük kaliteli akıllı telefonlar için tasarlanmıştır ve asıl uygulamaların sadeleştirilmiş sürümleridir. Google Play'e gidin ve Camera Go (Google tarafından tasarlanmış bir kamera uygulaması) veya Facebook Lite'ı arayın. Bu uygulamalar daha az kaynak tüketir ve telefonunuzun daha iyi çalışmasını sağlar.

3- Yazılım güncellemelerini kontrol edin

Telefonunuz için mevcut olan en son Android sürümünü kullanmanızı tavsiye ederiz. Ancak eski telefonlar genellikle belli bir süre sonra güncelleme desteği almayı keser. Ama yine de bir müddet daha 'güvenlik güncellemeleri' telefonunuza gönderilmeye devam eder. Bu güncellemeler de telefonunuzu korumak ve kötü amaçlı yazılımlardan uzak tutmak için çok önemlidir.

4- Kullanmadığınız uygulamaları silin

Hepimiz trend olduklarında veya popüler olduklarında uygulamaları indirip kısa süre sonra var olduklarını bile unutuyoruz. Telefonumuz kullanmadığımız uygulamalarla doluyor ve bu uygulamalar hem kullanım deneyimini hem de pil ömrünü azaltıyor. Bu nedenle telefonda kullanmadığınız uygulamaları silin.

Birçok uygulama arka planda çalışır ve siz onları aktif olarak açmasanız bile telefonunuzun sensörlerini kullanır, bu da pilinizi tüketebilir ve cihazınızı yavaşlatabilir. Bu uygulamaları hızlı bir şekilde kaldırmak için Ayarlar > Depolama > Diğer Uygulamalar'a gidin ve kullanılmayan uygulamaları silin. Bu seçenek, bazı telefonlarda farklı bir ayarlar sayfasının altında bulunabilir.

5- Hafızayı boşaltmak için gereksiz dosyaları kaldırın

Akıllı telefonunuzda nelerin yer kapladığını takip etmek için iyi bir dosya yöneticisi uygulaması şarttır. Google'ın Files Go uygulaması, eski ve yavaş Android telefonları hedefler, ve  hızlı bir şekilde yer açmak için herhangi bir cihazla kullanabilirsiniz . Android telefonunuzda yer açmanın başka birçok yolu vardır, ancak hiçbiri evrensel olarak Files Go kadar etkili değildir.

Çok fazla dosya birikip birikmediğini görmek için favori mesajlaşma uygulamalarınızın ayarlarını da kontrol edebilirsiniz. WhatsApp gibi uygulamalar, otomatik medya indirmelerini devre dışı bırakmanıza ve açık olan tüm medya dosyalarının fotoğraf galerisine kaydedilmesini engellemenize izin verir.

Eski tabletleri yeniden çalıştırmaya yarayacak 6 ipucu Eski tabletleri yeniden çalıştırmaya yarayacak 6 ipucu

6- Fotoğraflarınızı buluta taşıyın

Fotoğraflarınızı yalnızca akıllı telefonunuzda saklarsanız, bir sürü güzel anıyı kaybetmekten sadece küçük bir olay uzaktasınız. Google Fotoğraflar veya OneDrive gibi uygulamaları kullanarak fotoğraflarınızı buluta yedeklemek onları güvende tutar ve daha sorunsuz çalışmasına yardımcı olmak için cihazınızdaki depolama alanını boşaltır.

7- Sıfırlamak

Bu ipuçlarından hiçbiri yardımcı olmazsa, Android telefonunuzdaki tüm verileri yedekleyin ve telefonu sıfırlayın. Bunu yapmanın iki yolu var. Daha kolay ve daha güvenli yol, telefonunuzu silen ve kutudan çıktığı gibi geri yükleyen fabrika ayarlarına sıfırlama yapmaktır. Önce güvenli bir şekilde yedeklendikleri sürece verilerinizi kaybetmezsiniz.

Kendinizi maceracı hissediyorsanız ve ilk birkaç hafta günlük sorun gidermeye aldırış etmiyorsanız, telefonunuza özel bir ROM yüklemeyi deneyebilirsiniz. Bu zordur ve hem garantinizi geçersiz kılma hem de telefonunuzu bozma riski vardır. Bu nedenle bu konuyu dikkatlice araştırıp öğrenmeniz önerilir.

Editör: Burak Karahan