Teknolojinin gelişiminde büyük rol oynayan program dilleri, yaptığımız işlerin süresi kısaltıyor ve bunun yanı sıra hayatımızı da kolaylaşıyor. Yazılım öğrenseydin diyenlere karşı, ilk olarak hangi programlama dilini öğrenmeliyim diyorsanız işte seçebileceğiniz son zamanların popüler program dilleri. 

Python birinci sıraya oturdu

C ve Java'yı geride bırakan Python, şu anda yüzde 15.42 pazar payı ile tüm zamanların en tercih edilen programlama dili oldu.

Kurslar, okullar, satıcılar ve mühendislerin arama sonuçlarına dayalı olarak son zamanların popüler programlama dillerini ortaya koyan TIOBE, Temmuz ayının en çok aranan program uygulamalarını sıraladı. Paylaşılan verilere göre Python yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Popülerliğini %2 daha arttırmayı başaran Python programlama dili, yüzde 15.42 pazar payı ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde seyretti.

programlama dilleri-4

Her alanda yaygın olarak kullanılmaya devam eden Python'ın yanı sıra C, yüzde 14.59 oranı ile birincilik sırasını bırakırken ikinci sıraya düşmüş durumda. Yüzde 12.40 oranıyla Java ise üçüncü sırada yer aldı. Java’yı sıraasıyla C++ ve C# programlama dilleri takip etti.

Rust ilk 20'ye yaklaşıyor

Edge'den yeni video özelliği! 4 Dilde eş zamanlı çeviri desteği... Edge'den yeni video özelliği! 4 Dilde eş zamanlı çeviri desteği...

İlk on sırayı tamamlayan diğer programlama dilleri ise Visual Basic, JavaScript, Assembly Language, SQL, PHP oldu. Bunun yanı sıra Rust ilk 20’ye yaklaşmaya başlarken, Kotlin tekrar ilk 30 sırasına girmiş durumda. 

Google'un programlama dili Carbon ilk 200'de

Google'un yeni dili Carbon, ise TIOBE endeksine 192. sıradan giriş gerçekleştirdi.

programlama dilleri-3

programlama dillerinin popülaritesinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Ayda bir güncellenen liste, dünya çapındaki mühendislerin, kursların ve üçüncü taraf satıcıların sayısına göre düzenleniyor.

TIOBE Programlama Topluluğu endeksi, sıralama yaparken Google, Bing, Yahoo!, Wikipedia, Amazon, YouTube ve Baidu gibi dünya çapında kullanılan arama motorları tercih ediliyor.

Editör: Enes Sapmaz