Evren o kadar geniş ve eski ki, muhtemelen tamamını kavrayamayız. Ama oldukça takdire şayan bir çaba ile bir bölümünü bilebiliyoruz. Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki gökbilimciler tarafından bir araya getirilen, bilinen tüm evreni tüm görkemiyle sergileyen, kozmosun gözlemlenebilir sınırlarına kadar uzanan bu harita, yaklaşık 200.000 galaksiyi küçük noktalar halinde sergiliyor.

Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması tarafından 20 yıldan fazla bir süredir toplanan verileri kullanarak, galaksilerin gerçek konumlarını ve renklerini, kullanıcıların kolayca gezinmesini sağlayan bir harita oluşturuldu. Muhtemelen evrenin diğer haritalarını daha önce görmüşsünüzdür, ancak muhtemelen hiçbiri bu kadar etkileyici değildi. Heyecan verici bir şekilde, daha önce halka açıklanmamış verileri kullanıyor ve bizim gibi ortalama bilgiye sahip insanlar için şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı kozmik harita olabilir.

Haritanın yaratıcısı ve John Hopkins profesörü Brice Ménard bir basın açıklamasında şöyle söyledi:

Burada yaşam kanıtlarının bulunması imkansız olarak görülüyordu! Yerin 4 metre altından çıktı Burada yaşam kanıtlarının bulunması imkansız olarak görülüyordu! Yerin 4 metre altından çıktı

"Dünyanın dört bir yanındaki astrofizikçiler bu verileri yıllardır analiz ederek binlerce bilimsel makaleye ve keşfe yol açıyor. Ama hiç kimse güzel, bilimsel olarak doğru ve bilim adamı olmayan insanların erişebileceği bir harita oluşturmak için zaman ayırmadı. Buradaki amacımız herkese evrenin gerçekte nasıl göründüğünü göstermek."

HAZIRLANAN HARİTAYI İNCELEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN 

Aşağıdaki videodan haritanın oluşturulmasıyla ilgili detayları görebilirsiniz:

Haritanın en dar noktası, Dünya'dan iki milyar ışıkyılı uzaklıkta açık mavi sarmal gökada noktalarıyla çevrili evimiz Samanyolu'ndan başlıyor. Daha uzakta, sarı, eliptik gökadaların daha sönük sarmal gökadaları gölgede bıraktığı yer gözüküyor. Sonra harita bizi canlı bir kırmızı bölgeye götürüyor. Bunlar aynı zamanda eliptik gökadalardır, ancak yerinde bir şekilde kırmızıya kayma olarak bilinen fenomen sayesinde, sarı ışıkları kırmızıya doğru gerilir.

Arkasında, noktaların uzak galaksilerin merkezindeki parlak süper kütleli kara delikler olanmuazzam bir mavi bölge var. Son olarak, harita 13,7 milyar ışıkyılı uzaklıkta veya yıllar önce sona eriyor ve burada ayırt edilebilen tek şey kozmik mikrodalga arka plan.

Editör: Burak Karahan