Startle'daki müzik ve davranış bilimi uzmanlarının hazırladığı bir rapora göre, uyanmak için en iyi ve en kötü iPhone alarmları araştırıldı. Sıralama, melodi ve ritmin uyku ataletinin (ilk uyandığınızda sahip olabileceğiniz yorgun, halsiz, şaşkın duygu) etkilerine nasıl karşı tepki verebebileceğine dair bilimsel bir çalışmanın bulgularına dayanıyor.

Araştırmaya göre iyi bir alarmda olması gereken özellikler şöyle:

  • Birlikte şarkı söyleyebileceğiniz veya mırıldanabileceğiniz kolay bir melodiye sahip olmalıdır
  • 500 Hz civarında veya C5 anahtarında baskın bir frekansa sahip olmalıdır
  • Çok hızlı veya çok yavaş olmamalıdır (ideal olarak 100-120bpm)

iphone-alarm

Bu özellikler, sizi yataktan zıplatmak yerine zihninizi ve bedeninizi nazikçe ama etkili bir şekilde uyandırmanıza yardımcı olur.  Nuffield Health Fizyoloji Bölge Lideri Luke Cousins'e göre, hepsi retiküler aktive sisteminiz (RAS) ile ilgilidir. Uyurken vücudunuzun dış uyaranlara nasıl tepki vereceğini kısıtlayan ve uyanık olmaya nasıl geçiş yapacağınızı kontrol eden şey budur. 

Bilim insanları kağıt atıklarından ağrı kesici üretmeye başladı! Bilim insanları kağıt atıklarından ağrı kesici üretmeye başladı!

İşte uyanmak için en iyi 5 iPhone alarmı:

  1. Sencha
  2. By the Seaside
  3. Uplift
  4. Constellation
  5. Slow Rise 

Tüm bu tonlar kolay bir melodiye sahiptir, Do major (C) gamındadırve düşük frekanstadır (400 veya 500 Hz). Bu özellikler, zihni ve bedeni nazikçe uyandırmaya yardımcı olarak daha iyi bir güne başlamanıza yardımcı olur.

Uyanmak için en kötü 5 iPhone alarmı:

  1. Chimes
  2. Beacon
  3. Radar
  4. Signal
  5. Presto

Tutarlı bir melodi yerine, bu iPhone alarm sesleri kısa ve keskin ses patlamaları içerir. Ayrıca, çalışmanın bulgularına göre önerilenden çok daha yüksek frekanslara sahipler, bu da sizi sarsarak uyandırma ve uyku ataletiyle boğuşmanıza neden olma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Kışın uyanmak neden daha zordur? 

Kışın güneş ışığı saatlerinin göreceli olarak az olması, vücudumuzun bizi uykulu hissettiren hormon olan melatonin daha fazla ürettiği anlamına gelir. Bu da kış aylarında uyanmanızı zorlaştırır. 

Editör: Burak Karahan