Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu! Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu!
Avustralyalı bilim insanları hali hazırda kullanılan geleneksel mikroskoplarla görülemeyen yapıların görülmesini mümkün kılan bir kuantum mikroskobu geliştirdi. Bu yeni mikroskop sayesinde daha önce inceleyemediğimiz biyolojik yapıları gözlemeyebileceğiz. Araştırmacılar, geleneksel optik mikroskoplarda fotonların görüntüde gürültü oluşturabileceğini ve bunun da görüntünün netliğini etkileyebileceğini söylüyor. Uzmanlara göre bu sorunu çözmenin en kolay yolu, foton sayısını yükselterek ışık kaynağının yoğunluğunu artırmak. Ancak parlak ışık, belirli bir noktada özellikle canlı hücreler ve mikroorganizmalar incelenirken numuneye zarar vermeye başlıyor.

Kuantum fiziği kullanıldı

Queensland Üniversitesi'ndeki bilim insanları kuantum fiziğinin ürkütücü dünyasına dalarak çözünürlük ve hassasiyet üzerindeki temel sınırı aşmayı başardılar. Yeni mikroskop, biri potasyum titanil fosfat kristalinden geçen iki lazer ışını kullanıyor. Işık demetindeki foton çiftleri arasında kuantum dolaşıklığı meydana gelmesi, numune hakkında "sıradan" fotonlardan daha fazla bilgi elde edilmesini sağlıyor. Bu da daha düşük ışık yoğunluğuna sahip daha yüksek çözünürlüklü bir görüntüyle sonuçlanıyor.

Yüzde 35 daha net görüntü

Ekip, kuantum mikroskobunu maya hücreleri üzerinde test etti ve hücre zarları, hücre içindeki sıvı ve organeller gibi küçük yapıları görebildiler. Ve tüm bunlar, çoğu geleneksel mikroskobun gösterebileceğinden çok daha net bir şekilde görüldü. Kuantum mikroskobu günümüzde kullanılan en iyi mikroskoplardan yüzde 35 daha net görüntü sunuyor. Ancak laboratuvarlarda yaygın olarak kullanılabilmesi için biraz zaman gerekecek. Bilim insanları mevcut teknolojiden yaklaşık 10 kat daha net bir görüntü sunabilmesi için yeni mikroskobun özelliklerini önemli ölçüde iyileştirmeyi umuyor.  
Editör: Megabayt Haber