Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı
ABD'de yer alan Salk Enstitüsü bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları araştırmada ile yaşlanmanın etkilerini tersine çevirmeyi başardı. Araştırmada kullanılan farelerin hücreleri adeta gençleştirildi. Yıllardır insanoğlu yaşlanmayı yavaşlatmak için bilimsel çalışmalar yapıyor ve bir yöntem geliştirmeye çalışıyor. ABD'deki Salk Enstitüsü'nden bilim insanları ise tarihe geçecek önemli bir başarıya imza attı. Bilim insanları, “Yamanaka faktörleri” olarak bilinen OCT4, SOX2, KLF4 ve MYC genlerini kullanarak farelerin hücrelerinde değişiklik yaptı. Bu değişiklik sonrasında farelerin hücreleri normalden daha genç hale geldi. Yani bir nevi zamanda geriye giderek gençleştiler.

Yaşlanmayı tersine çevirdiler

Çalışma kapsamında bilim insanları, sağlıklı fareler yaşlandıkça üzerlerinde hücresel gençleştirme yaklaşımının varyasyonlarını test etti. 15 aylıktan 22 aylığa kadar olan, ya da insan yaşına çevrildiğinde 50 – 70 yaş aralığında olan farelere düzenli olarak belirli dozda Yamanaka faktörleri verildi. Sonrasında 12 – 22 aylık olan (insan yaşında 35 – 70) farelere ve ardından 25 aylık (80+) bir grup farede sadece bir ay süreyle aynı tedaviyi uygulandı. Testler sonucunda bilim insanları, tedavi gören hayvanların böbrek ve cilt desenleri gibi dokularda genç fare bireylerine benzemeye başladığını gördü. Bununla birlikte test deneklerinin hücreleri, yaralandıklarında daha hızlı yenileniyordu. Vücutlarının metabolik molekülleri de yaşa bağlı değişiklikler göstermiyordu.

Sadece düzenli olarak yapıldığında işe yaradı

Araştırma sonucunda ortaya çıkan en önemli sorun ise yaşlanmayı engelleyen ve Yamanaka Fatkörleri enjekte işlemi sadece düzenli olarak uzun süre olarak uygulanan farelerde işe yaradı. 25 aylıktan daha büyük fareler gibi bir ay süreyle tedavi uygulanan farelerde benzer etki görülmedi. Bilim insanları, bu nedenle şimdi ileriye dönük olarak uzun vadeli tedavi planlarının belirli molekülleri nasıl değiştirdiğini analiz edecek.
Editör: Megabayt Haber