Geçtiğimiz günlerde Avrupa'nın en sinirli ülkelerinin sıralandığı bir araştırmayı paylaşmıştık. O araştırmada Türkiye Türk nüfusunun neredeyse yarısı, ortalama bir günde günün büyük bir bölümünde öfke yaşıyordu ve tüm Avrupa'da en sinirli ülke olarak öne çıkmıştı.

Langgeist'in yaptığı yeni bir araştırmada ise Avrupa'nın en stresli ülkeleri belirlerndi. Gallup Global Emotions 2021 yılı raporu verilerini kullanarak hazırladığı araştırmada Avrupa'nın en stresli ülkeleri sıralandı. Avrupa'nın %64 oranla en stresli ülkesi Türkiye oldu.

Avrupa'nın en stresli ülkesi Türkiye

Aşağıdaki haritada,  her ülkenin nüfusunun yüzde kaçının ortalama bir günde günün büyük bir bölümünde stres yaşadığını gösteriyor. Birçok insan, daha gelişmiş ve daha zengin toplumların, daha az gelişmiş toplumlardan çok daha stresli olduğunu düşünüyor. Bu benim de doğru olduğuna inandığım bir şey ama gördüğümüz kadarıyla bununla bir ilgisi yok.

europe-stress-1

Picsart, yapay zekalı GIF oluşturucu hizmetini kullanıma sundu! Picsart, yapay zekalı GIF oluşturucu hizmetini kullanıma sundu!
Haritanın büyük boyutu için buraya tıklayın

İlginç bir şekilde, burada coğrafi bir model görüyoruz. Avrupa'nın çoğu oldukça benzer puanlar alıyor (%30-40). Ancak Avrupa'nın diğer alanlardan gerçekten öne çıkan 2 bölgesi var. İlk olarak, Baltıklar ve Uzak Doğu Avrupa. Danimarka ile birlikte, bunlar dünyanın en az stresli bölgelerinden bazılarıdır. Rusya (%19) Avrupa'nın en az stresli ülkesidir, onu Letonya ve Ukrayna (%20) izlemektedir. Bu anketin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce yapıldığını unutmayın.

Öne çıkan bir diğer alan ise Güneydoğu Avrupa. Avrupa'nın çoğu %40'ın altında puan alsa da, Avrupa'nın bu kısmı %50 civarında veya üzerinde puan alıyor. Malta (%49), Arnavutluk (%50), Kıbrıs (%53), Yunanistan (%57) ve Türkiye'de (%64) nüfusun çok daha büyük bir kısmı diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla stres yaşıyor.

 Bu rapor, 15 yaş ve üzeri yetişkin nüfustan ulusal düzeyde temsili, olasılığa dayalı örneklere dayanmaktadır. Endeksler, 2021 ve 2022 başlarında 122 ülke ve bölgede yapılan anketlerden hesaplanıyor.

Sizin konuyla ilgili yorumunuz nasıl? Türkiye'nin Avrupa'nın hem en sinirli hem de en stresli olmasının nedenleri sizce neler?  Yorumlarınızı Megabayt ekibiyle paylaşmayı unutmayın.

Editör: Burak Karahan