Günümüz TV'lerinin internet bağlantısı ve hassas LCD ekranları, bir zamanlar oturma odalarımızda çok fazla yer kaplayan sağlam tüplü televizyonlarla alakası yok desek yanlış olmaz. Ancak o eski tuğlaların sahip olduğu bir şey , tüm makineye zarar verme korkusu olmadan temizlenmesinin kolay olmasıydı. Kocaman plastik bir çerçeve ve cam ekranlar oldukça basit bir şekilde silinebiliyordu. Günümüz TV'leri ise daha titiz ve hassas davranmamızı gerektiren yapılara sahip.

Bir zamanlar sahip olduğumuz (ya da belki de hala evinizin bir köşesinde duran) CRTV veya tüplü TV dediğimiz televizyonların ekranlarını sıradan bir camsil ile bile temizleyebilirsiniz. Gayet basit değil mi?

Eski tabletleri yeniden çalıştırmaya yarayacak 6 ipucu Eski tabletleri yeniden çalıştırmaya yarayacak 6 ipucu

Plazma ekranlı bir televizyonunuz da olabilir. Plazmalar neredeyse on yıldır üretilmese de hala piyasadalar.  Daha yeni bir televizyonunuz varsa, büyük olasılıkla bir LCD (LED) veya OLED cihazlardır. Bu televizyonları temizlemek için ilk ve en önemli tavsiye, yumuşak, kuru bir bezle ekranınızı silmektir. Fakat tahmin edebileceğiniz gibi bundan daha fazlası da var.

gettyimages-838887808-andreypopov

TV'nizi zarar vermeden nasıl temizlersiniz?

İlk önce televizyonunuzu kapatmakla işe başlayın ve fişini çekin. Boğu panelin soğumasına yardımcı olacak. Bu şekilde temizlik için daha güvenli bir hale gelecek olan ekrandaki çizikler, lekeler ve kiri daha rahat görebileceğiz. Ve tabii ki çok inatçı lekeler için biraz suya ihtiyacınız varsa, elektrik ve sıvının bir araya gelmesini istemeyiz.

Sahip olduğunuz TV'ye özel herhangi bir temizleme talimatı olup olmadığını görmek için kullanım kılavuzuna bakın. Kullanma kılavuzunu kaybettiyseniz, üreticinin web sitesine de bakabilirsiniz. Televizyonunuz ihtiyacınız olan türde bir bez ile gelmiş olabilir , bu yüzden umarım onu atmamışsınızdır. Eğer yanında bir benzle gelmediyse yumuşak, mikrofiber bir beze ihtiyacınız var. Gözlükler ve kameralar için kullanılan türde bir bez. Daha sonra da dairesel hareketlerle ekranı silmeye başlayabilirsiniz.

Lekelerin çoğunu bezinizle sildikten sonra, daha zorlu noktalar için biraz daha çaba sarf etmeniz gerekebilir. Bu durumda suyla yoğun şekilde seyreltilmiş çok yumuşak bir bulaşık sabunu çözeltisinin kullanılması önerilir. Bir beze biraz püskürtün, kesinlikle doğrudan ekrana bu çözeltiyi püskürtmeyin. Daha sonra kalan kirlşi alanlara hafifçe sürün ve ardından bezle temizleyin.

Kalan nemi kuru bir mikrofiber bezle silin. Bu işlemi bulaşık deterjanını riske etmeden de sadece bir bezin üzerine çok az nemlendirecek şekilde sade su kullanarak da temizliği yapabilirsiniz.

Özellikle LCD ekranlar basınca karşı çok hassastır ve kolayca çizilebilir ya da hasar görebilir. Bu yüzden silme işlemi sırasında kesinlikle sert bastırmayın ve bu tip ekranlarda asla cam temizleyici veya diğer kimyasalları sürmeyin.

Ayrıca TV'nin içerisindeki tozu temizlemek için de bir süpürgeyle televizyonun arkasındaki havalandırma deliklerinin üstünden yavaşça geçin. Bu işlemi yaparken TV'yi düşürmemeye dikkat edin. Ayrıca bağlantı noktalarının içerisindeki toz içinde süpürgenin ters üfleme ayarını kullanabilirsiniz. Çıkan tozu da bir bezle temizleyin.