Geceleri uykusuzluk yaşıyorsan ve sağa sola dönüp duruyorsanız, muhtemelen iyi bir uyku için birçok çözüm denemişsinizdir. Son günlerde konuşulan takviyelerden biri de magnezyum. Peki magnezyum takviyeler uyku için iyi geliyor mu? Ne zaman almalıyız ya da ne zaman uzak durmalıyız?

Magnezyum takviyesi uykuya iyi gelir mi?

Yeterli uyku vücudunuzun iyileşmesi, büyümesi ve onarımı için çok önemlidir. Uykusuzluk ve kalitesiz uyku zamanla kötü uyku ruh halini, stres seviyelerini, metabolizmayı ve hatta bağışıklık sisteminizi olumsuz etkileyebilir. Plant-Based Health Professional'da sertifikalı beslenme uzmanı ve kurul onaylı yaşam tarzı tıbbı uzmanı Rohini Bajekal, magnezyumun vücudunuzdaki sinir ve kas fonksiyonu, kan şekeri kontrolü ve kan basıncı gibi çeşitli süreçleri düzenleyen bol miktarda bir mineral olduğunu söylüyor

Magnezyum , vücuttaki melatonin üretimini bile artırabilir ve uyku düzenlemesinde rol oynayabilir ve sonunda iyi bir gece uykusuna ulaşmanıza yardımcı olabilir.

uyku

Bajekal araştırmayı şöyle açıklıyor:

"Uykusuzluk için magnezyum takviyesi alınmasını destekleyen skanıtlar sınırlı. Bununla birlikte magnezyumun dinlendirici ve onarıcı derin uykuyu desteklediği de biliniyor. Bunu, uyku artırıcı ve stres azaltıcı etkileri olan bir nörotransmitter (kimyasal haberci) olan GABA'nın (Gama-Aminobütirik Asit) sağlıklı seviyelerini koruyarak yapar. Magnezyumun sinir sistemini ve beyin aktivitesini ' yatıştırabileceği ' ve daha hızlı uyuyabileceğinize yardımcıo olabileceği düşünülmekte."

Bajekal, magnezyum eksikliklerinin sinir sinyallerini bozarak ve melatonin gibi uykuyu tetikleyen hormonların seviyelerini değiştirerek kötü uykuya katkıda bulunabileceğinden şüphelenildiğini söylüyor. Magnezyum takviyeleri bazen melatonini artırmak ve uykuyu iyileştirmek için reçete edilir. Bazı araştırmalar, 500 mg magnezyumun uyku süresini, döngü verimliliğini ve melatonin konsantrasyonunu artırdığını ve uykusuzluğu azalttığını göstermiştir.

Son olarak, magnezyumun uykusuzluk çekenlerin ortak bir semptomu olan kaygıyı azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı ikna edici kanıtlar da mevcut. Ancak magnezyumu bir kurtarıcı takviye olarak kabul etmeden önce mevcut çalışmaların sınırlı ve küçük bir ölçekte olduğunu bilmekte de fayda var.

Alzheimer'ı yavaşlatan yeni bir ilaç bulundu! Alzheimer'ı yavaşlatan yeni bir ilaç bulundu!

Magnezyum takviyesi almalı mıyım?

Bajekal, magnezyum takviyesi alınmadan önce birçok etkenin göz önünde bulundurulması gerektiğini söylüyor ve ne olursa olsun, takviyelere geçmeden önce kaynaklarınızı yiyeceklerden almaya odaklanmanızı öneriyor. 

Bajekal, "Diyete bol miktarda besleyici bitki bazlı gıdaları dahil etmenizi öneriyorum - ıspanak gibi koyu yapraklı yeşil sebzeler, nohut ve soya gibi baklagiller, kepekli tahıllar ve fındık ve tohumlar."  diyor.

Tavuk ve sığır eti gibi çeşitli et türleri de katı magnezyum kaynaklarıdır ve maden suyu bile ilave kaloriler olmadan bazı ekstra dozlarda almanıza yardımcı olabilir.

Bu noktada, diyetinizde yeterince magnezyum almıyorsanız, altta yatan sağlık koşullarını veya magnezyum takviyelerinin doktor gözetiminde alınabileceğini belirten Bajekal, magnezyum eksikliğini teşhis edebilir olduğunu ve takviyenin gerekli olup olmadığına karar verilebileceğini söylüyor.

İlk adımınız, mevcut diyetinize bakmak ve günlük magnezyum açısından zengin gıdalar da dahil olmak üzere mümkün olduğunca dengeli ve çeşitli beslenmeye çalışmak olmalıdır. 

Daha kaliteli bir uyku için neler yapılmalı? - 10 maddede sağlıklı uyku Video: Daha kaliteli bir uyku için neler yapılmalı? - 10 maddede sağlıklı uyku