Bilim

NASA'nın 38 yıllık uydusu Türkiye'den 8.350 kilometre uzağa düştü!

NASA'nın 38 yaşındaki emekli uydusu olaysız bir şekilde tekrar Dünya'ya döndü. Savunma Bakanlığı, Dünya Radyasyon Bütçe Uydusunun (ERBS) 8 Ocak Türkiye saatiyle 07.04'te Alaska kıyılarında atmosfere yeniden giriş yaptığını doğruladı.

Associated Press'e göre, herhangi bir hasar veya yaralanma raporu paylaşılmadığı belirtildi. Ayrıca NASA'nın, birinin yaralanma ihtimalinin 9.400'de 1 olduğunu söylediğinde bu durum pek de şaşırtıcı değil, ancak yetkililerin bazı parçaların atmosferden geçerken hayatta kalma olasılığının çok fazla olduğunu söylemesi dikkate alınacak bir tehlike olduğu yönünde olmuştu.

NASA'nın ERB uydusunun dopdolu hikayeli bir hayatı vardı. Uydu, 1984'te Uzay Mekiği Challenger'a gitti ve öncü kadın astronot Sally Ride onu robotik Canadarm kullanarak yörüngeye yerleştirdi. Mürettebat arkadaşı Kathryn Sullivan, bu görev sırasında Amerikalı bir kadın tarafından ilk olan uzay yürüyüşünü gerçekleştirmeyi başardı. Uydunun yalnızca iki yıl boyunca ozon verilerini toplaması bekleniyordu, ancak bundan daha fazlasını başararak 20 yılı aşkın bir süre sonra 2005'te emekliye ayrıldı. Uzay aracı, bilim insanların Dünya'nın güneş enerjisini nasıl emdiğini ve yaydığını anlamalarına yardımcı oldu.

Önümüzdeki on yıl boyunca Dünya'ya çok fazla eski ekipman veya uydu düştüğünü göremeyebilirsiniz. Çünkü, FCC kısa bir süre önce, sabit yörüngelerde olmayan yerel olarak sahip olunan uyduların işletilmesi için beş yıllık fazladan bir sınır önerisinde bulundu. Mevcut yönergelere göre 25 yıl içinde yörüngeden çıkan veya emekli olan araçlar için muafiyetler söz konusu olabilirken, ERBS gibi gelecekteki uydular, uzay çöplüğüne dönüşmeden önce biraz daha sınırları zorlanarak çalıştırılabilirler.