Asteroid içinde Ay'a ait bir parça keşfedildi! Asteroid içinde Ay'a ait bir parça keşfedildi!
'Güneş patlaması' adı verilen patlamalar, gezegenimizin ısı ve ışık kaynağı olan güneşin yüzeyinde sıklıkla meydana geliyor. Bu patlamaların büyük boyutlu olanlarının etkileri gezegenimizde de hissedilebiliyor. Bu tür patlamaların sonuncusu geçtiğimiz günlerde meydana geldi. Türkiye saati ile 3 Temmuz 2021 saat 17:29'da, 2017'den bu yana en büyük patlama yaşandı. AR2838 adlı bir güneş lekesinin patlamanın kaynağı olarak gösteriliyor. NASA söz konusu patlamanın görüntüsünü yakalamayı başardı.

Radyo iletişimi aksadı

ABD Uzay Hava Tahmin Merkezi, yaptığı açıklamada patlamayı "XI sınıfı Güneş olayı" olarak sınıflandırdı. Patlamanın ardından yerküredeki radyo iletişiminde kısa süreli bir kesinti olduğu söylendi. NASA Güneş Dinamikleri Gözlemevi (Solar Dynamics Observatory) birimi de büyük patlamanın görüntülerini kaydetmeyi başardı. Hazırlanan videoda, Güneş yüzeyinde sağ üst noktadan çıkan alev topu net bir şekilde görülebiliyor. Solar Dynamics Observatory, aslında 2010 yılında NASA tarafından güneşi daha yakından gözlemlemek için fırlatılan bir uzay aracı. Araçtan daha önce de benzeri etkileyici görüntüler gelmişti.

Güneş üzerindeki en güçlü patlama

X sınıfı patlamalara güneş üzerindeki en güçlü patlamalar olarak biliniyor. Bu patlamalarda uzaya saçılan plazma doğrudan dünyaya hareket ederse, uzaydaki astronotlar ve uydular tehlikeye girebiliyor. Sonuç olarak dünyadaki elektrik şebekesi bile bu yüzden arızalanabiliyor. Bilim adamları güneş patlamalarını beş farklı kategoride sınıflandırıyor. Bu kategorilerde en altta A, onun üstünde B, C, M ve X patlamaları yer alıyor. M patlaması ayrıca Kuzey Işıkları olarak bilinen fenomeni büyüterek etkileyici görüntüler ortaya çıkmasını sağlıyor.
Editör: Megabayt Haber