Bilim

NASA, Dünya'ya benzer ilk ötegezegeni keşfetti! Gezegen inceleme altına alındı

NASA, James Webb Uzay Teleskobu sayesinde LHS 475 b adlı Dünya büyüklüğünde kayalık bir gezegen olan ilk yeni ötegezegenini keşfettiğini duyurdu.

İlk bilgilere göre LHS 475 b, küçük ve sönük bir yıldıza çok yakın yörüngede dönen, kabaca Dünya ile aynı boyutta kayalık bir ötegezegendir olduğu belirtiliyor. Ayrıca, araştırmacılar yaşam potansiyeli nedeniyle gezegenin atmosferi inceleme altına aldılar. 

 Sadece 41 ışıkyılı uzaklıkta bulunan gezegen, küçük, sönük bir yıldıza çok yakın bir yörüngede dönüyor ve tam bir yörüngeyi sadece iki günde tamamlıyor. 11 Ocak Çarşamba günü Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS) toplantısında sunulan keşif, keşfedilen dış gezegenlerin çoğunun tipik olarak Jüpiter'e benzer büyük gaz devleri olması nedeniyle çok dikkat çekti.

NASA'nın 2018'de özel olarak dış gezegenleri aramak için fırlatılan başka bir teleskop olan Transiting Exoplanet Survey Satellite ile yapılan önceki araştırmalar, bu sistemde muhtemelen bir gezegen adayı olabileceğini göstermişti. JWST (NASA, James Webb Space Satalite/NASA, James Webb Uzay Teleskobu), Ağustos ve Eylül 2022'de yapılan gözlemlerde gezegenin varlığını doğrulayabildi.

JWST'nin bu gezegeni tespit edebilmesi, gelecekte daha fazla Dünya benzeri gezegen tespit edebileceğini gösteriyor. Ayrıca bu uzay teleskobu, diğer teleskopların bu boyuttaki gezegenlerle yapamayacağı bir şey olan gezegenin atmosferlerini tespit edebiliyor.

Mevcut dış gezegen araştırmalarının çoğunun nihai amacı, gezegenlerin etrafındaki atmosferleri anlamaktır. Bazı gezegenlerin yaşanabilir olup olmadığını daha iyi anlamak için gökbilimcilerin atmosferleri incelemeleri gerekiyor çünkü bu, yüzey sıcaklığı gibi faktörler üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir.

Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan baş araştırmacı Jacob Lustig-Yaeger, "Önümüzdeki birkaç yıl ve nihayetinde on yıllar boyunca, dış gezegenlerde yaşam arayışı temelde dış gezegen atmosferlerinin ayrıntılı karakterizasyonuna dayanacak" dedi.

"Ve bu yolculuktaki ilk adım, ötegezegen atmosferlerinin varlığını tespit etmektir."

JWST'nin dış gezegen atmosferlerini tespit edebilmesi gerekse de, görev zorlu olmaya devam ediyor. Çünkü ötegezegenler yıldızlardan çok daha küçüktür ve çok daha az ışık yayarlar, bu nedenle nadiren tespit edilirler. Bunun yerine, gökbilimciler ev sahibi yıldızları inceler ve parlaklıklarında veya hareketlerinde, yörüngelerinde dönen bir gezegenin varlığını gösteren küçük sapmalar ararlar.