Kaspersky tarafından yapılan ilk açıklamaya göre, bir grup siber suçlu tarafından üretilen ve nâmını 2022'deki kötü amaçlı 'Satış noktası (PoS)' yazılımından alan Prilex’in üç farklı çeşidinin ortaya çıktığı belirtildi.

prilex kaspersky (2)

Microsoft ve Chrome kullanıyorsanız dikkat! Bu sahte güncellemeyi yüklemiş olabilirsiniz... Microsoft ve Chrome kullanıyorsanız dikkat! Bu sahte güncellemeyi yüklemiş olabilirsiniz...

Bu yeni keşfedilen Prilex çeşitleri NFC özelliklerini engelleyebiliyor. Bu durum, virüslü PoS terminallerindeki dijital işlemler üzerinden müşterilerin kredi kartlarını çipli olarak kullanmaya zorlayarak siber suçluların para çalmasına olanak sağlıyor. Latin Amerika'da aktif olmasıyla birlikte, Prilex virüslerinin önümüzdeki aylarda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika gibi bölgere genişlemesi oldukça mümkün gözüküyor.

prilex kaspersky (1)-1

Güvenlik uzmanları, Prilex'in NFC özelliğine sahip kredi kartlarından gelen verileri yakalayıp yakalayamayacağ konusunda oldukça merak içindeydi. Sorular üzerine Kaspersky araştırmacıları, Prilex'ten etkilenen bir müşteri için olay müdahalesi sırasında, saldırganlara temassız ödeme işlemlerini engelleyen üç yeni değişikliğin farkına vardı.

Kredi ve debit kartlarının, tıpkı anahtarlık veya diğer akıllı mobil cihazlardaki temassız ödeme sistemleri gibi, geleneksel olarak radyo frekanslı tanımlama (RFID) özelliğine sahiptir. Ayrıca geçtiğimiz dönemlerde, Samsung Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay ve mobil banka uygulamaları, güvenli temassız işlemleri desteklemek için yakın alan iletişimi teknolojilerinini kullanıma sunmuştu. Bu gibi yeni teknolojileri oldukça etkileyecek olan yeni virüs, yakın zamanda bir çok özelliği kullanımını engellemek zorunda bırakabilir...
 

Editör: Enes Sapmaz