Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler! Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler!
Araştırmacılar, kas hareketlerini taklit edebilen yeni bir lif türü ürettiler. Ayrıca açıklamalara göre, bu güçlü liflerin üretimi ve doğaya tekrar kazandırılması epey basit. İşte detaylar... Geçtiğimiz günlerde internet sayfası yayınlanan makalenin açıklamalarına göre araştırmacılar, ABD’nin Texas eyaletinde yer alan Texas Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir proje sırasında yeni bir lif türü keşfetti. Ayrıca araştırmacılar bu yeni lif türlerinin muadillerine göre daha esnek, verimli ve artan gerilimi taşıyabildiğini söylediler.

Bu lif tıptan proteze her alanda kullanılabilir

Bu yeni liflerin robotik, tıp ve çeşitli alanlarda kullanabileceğini belirten araştırmacılar,  enerjiyi harekete dönüştürme açısından %75 daha verimli olduğunu ve %80 daha fazla zorlamayı kaldırabildiğini söylediler. Bununla birlikte gerçekleştirilen ilk testlerde diğer muadillerine göre, kırılmadan önce uzunluğunun %900'ünden fazla uzayabildiği belirtildi. Bahsi geçen bu yeni lif ile yapılacak robotik protezlerin kas gücü zayıf olan insanlar için hareket ve güç kazanmalarına yardımcı olacak exo iskelet niteliğinde kullanılabileceği söylendi. Ayrıca projenin araştırmacıları, liflerin cerrahi prosedürlerde kullanıldığı zaman vücudun içinde doğal yoldan yok olabileceğini söyledi. Penn State Üniversitesi'nde malzeme bilimi ve mühendisliği yardımcı doçent doktoru ve makalenin yazarı olan Robert Hickey, yaptığı yazılı açıklamada "Aktüatörler, bir makinenin büzülecek, bükülecek veya genişleyecek parçaları gibi herhangi bir dış uyaran altında değişecek veya deforme olabilen malzemeleridir. Robotik gibi teknolojiler için bu malzemelerin temelde yapay kaslar gibi hareket edebilen yumuşak, hafif versiyonlarını geliştirmemiz gerekiyor. Şuanda çalışmalarımız bunu yapmanın yeni bir yolunu bulmaya odaklamış durumda" diyor.

Lifler şans eseri üretildi

Çok komik bir şekilde bu yeni keşif, araştırmacıların başka bir şey üzerinde çalışırken şans eseri karşılarına çıktı. Su filtrasyonu için membranlar üretmeye çalışırlarken polimerler kullanmaya çalışıyorlardı. Ancak ürettikleri bu yapılar membranlar için çok uzundu ve orijinal uzunluklarının beş katına kadar uzayan bu membranlar aldıkları şekli tamamen korumaya başardılar. Sonuç olarak araştırmacılar, özellikleri kas dokusuna benzer olduğunu farkına vardılar ve projenin odağını değiştirmeye karar verdiler. Araştırmacılar, polimerin yapısal değişiklikleri hakkında daha fazla bilgi edinmeyi planlıyorlar. Hatta bu yeni keşfi, ışık gibi farklı uyaranlara tepki veren aktüatörler oluşturmak için de kullanabileceklerini belirttiler. Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Editör: Megabayt Haber