Bilim

James Webb Teleskobu, bilinen en uzak yıldızı fotoğrafladı!

James Webb Uzay Teleskobu, evrende bilinen en uzak yıldızı fotoğraflamayı başardı. İşte Dünya'ya en uzak yıldızın görüntüleri...

James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'ya en uzak olan yıldızı fotoğraflamayı başardı

WHL0137-LS olarak da bilinen Earendel yıldızı, Cetus takımyıldızında bulunan çok büyük boyutlu olduğu düşünülen bir yıldızdır. Ayrıca Earendel, bu yılın başlarında NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu'nu kullanan gökbilimciler tarafından keşfedilmişti. Geçtiğimiz günlerde ise yıldız, James Webb Uzay Teleskobu tarafından fotoğrafa döküldü.

Earendel yıldızının yüzde 7'lik hayat dilimi görülüyor

Earendel o kadar uzakta ki, ışığının Dünya'ya ulaşması 12.9 milyar yıl sürüyor, ayrıca yıldızın şu anki yaşının sadece %7'si görülüyor. Bilinen en büyük kütleli yıldızlara rakip olabilecek yıldızın, Güneş kütlesinin en az 50 katı ve milyonlarca katı kadar parlak olduğu belirtiliyor. Ayrıca bu büyüklüğe erişen yıldızlar genellikle doğduklarından sadece birkaç milyon yıl sonra süpernova olarak patlarlar.

Gökada kümeleri uzayı bükerek bir büyüteç görevi gördü

Ancak böylesine parlak, çok yüksek kütleli bir yıldızı bile, Dünya ile Earendel arasında yer alan devasa bir gökada kümesi olan WHL0137-08'den ayırt etmek teleskop yardımı olmadan pek de mümkün olmazdı. Bu gökada kümesinin kütlesi, uzayın dokusunu bükerek arkasındaki uzak nesnelerden gelen ışığı çarpıtan ve büyük ölçüde artıran güçlü bir büyüteç görüntüsü oluşturur.

Ayrıca Earendel'in ana gökadası WHL0137-zD1, kütleçekimsel merceklenme ışığını bir hilal şeklinde çarpıttığı için "Gündoğumu Arkı" olarak adlandırıldı.