Televizyonunuza bir HDMI kablosu bağladıysanız ve cihaz TV tarafından algılanmıyorsa, muhtemelen yanlış bir giriş kaynağı seçmişsinizdir. Ancak, cihazı bağladıktan sonra "Bu içerik oynatılamaz" veya "Mod desteklenmiyor" hata bildirimi alıyorsuz, bu sorun genellikle TV'de HDCP uyumlu olmayan bir HDMI kablosu veya bozuk bir HDMI bağlantı noktası kullanma durumunda ortaya çıkar. Ayrıca TV'nizdeki HDMI modülünün HDMI sinyallerini tanımasını engeller ve kaynaktaki yanlış çıkış ayarları ve güncel olmayan TV donanım yazılımı da bu tip sorunlara nedeni olabilir.

hdmi (1)-1

TV'yi ve bağlanan cihazı yeniden başlatın

TV'nize bir HDMI bağlantılı cihazı bağladığınızda, her zaman ilk denemede çalışmayabilir. Tekrar çalışmaya başlayıp başlamadığını görmek için TV'yi ve HDMI cihazını yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Çoğu durumda, basit bir yeniden başlatma bu sorununuzu çözebilir.

Bunun yanı sıra, kaynaklanan nedeni saptamak için başka bir HDMI kablosunu farklı girişlere takmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde, cihaz kaynaklı mı yoksa TV'de mi bir sorun olduğundan emin olabilirsiniz.

hdmi (1)

TV kumandasından giriş kaynağını değiştirin

Ayrıca kullanıcıların genellikle gözden kaçan bir diğer önemli adım ise, TV'deki giriş kaynağını değiştirmemektir. Eğer bağlı bir HDMI cihazınız varsa, giriş kaynağının HDMI olarak ayarlandığından emin olun. Aksi takdirde TV, bağlanan cihazı algılayamaz.

Giriş kaynağını değiştirmek çoğu TV'de aynıdır. Kaynaklar arasında geçiş yapmak için TV uzaktan kumandanızdaki Kaynak düğmesine basın ve değiştirin.

hdmi (2)

HDMI kablosunun girişini ve TV portunu kontrol edin

Kablodaki HDMI bağlantı noktalarını ve HDMI jaklarını kontrol edin. Herhangi bir yabancı maddenin tıkanmış olması sinyali engelleyebilir. Temizlik amacıyla pamuklu bir kulaklık ve izopropilli alkol kullanabilirsiniz.

Monitörün sesi nasıl açılır? Monitörün sesi nasıl açılır?

Ayrıca, TV'nizde birden fazla HDMI bağlantı noktası varsa bunları da değiştirerek deneyebilirsiniz. Bu şekilde, sorunun yalnızca bir bağlantı noktasında olup olmadığını veya TV'nin tüm HDMI modülllerinin çalışıp çalışmadığını doğrulayabilirsiniz.

hdmi (3)

TV'deki ve HDMI kablo sürümünü/desteğini kontrol edin

Sadece bu da değil, bazı HDMI kabloları kaynak cihazdan gelen çıkış sinyal sürümünü desteklemeyebilir. Video sinyallerinin hızını veya çözünürlüğünü desteklemiyor olabilir. Bu nedenle, daha yeni bir HDMI 2.1 kablosu almanızı ve bunun yerine onu kullanmanızı öneririz.

HDMI Sorun Giderme aracını kullanın 

TV'nizde bir HDMI sorun giderme özelliği varsa, bunu HDMI bağlantısını teşhis etmek için kolayca kullanabilirsiniz. Samsung gibi ileri gelen TV üreticileri, bu özelliği akıllı TV'lerine entegre etmiştir. TV'nizde de bu özellik varsa sorunu kontrol edebilirsiniz.

hdmi (3)-1

HDCP uyumluluğunu kontrol edin

'HDCP', Yüksek Bant Genişliğine Sahip Dijital İçerik Koruması anlamına gelir ve medya içeriğinin telif haklarını korumak için TV'lerde ve kaynak cihazlarda bulunur. İçeriklerin yetkisiz dağıtımını durdurur ve korsan içeriğe karşı korur.

Ancak, HDMI kablosu HDCP onaylı değilse, HDCP korumalı sinyalleri iletmeyi reddedebilir. Bu nedenle, kullandığınız HDMI kablosunun HDCP sertifikalı olduğundan emin olmalısınız. Eğer kablonuz sertfikalı değilse, HDCP'li yeni bir HDMI kablosu alabilirsiniz.

Editör: Enes Sapmaz