Yılın ikinci ve son güneş tutulması gerçekleşti. Yukarıdaki videodan Güneş tutulmasının tekrarını izleyebilirsiniz. Tutulma Türkiye saati ile 12:40 - 14:00 arasında gerçekleşti.  Yılın bir önceki parçalı güneş tutulması 30 Nisan'da gerçekleşmişti. 8 Kasım'daysa tam Ay tutulması meydana gelecek.

gunes-tutulmasi-saat-kacta-saatler-kaldi-gunes-14909313_3334_amp

Güneş tutulması ne zaman? Saat kaçta? Türkiye'den görülebilecek mi?

Bu yılın ikinci Güneş tutulması 25 Ekim Salı tarihinde gerçekleşecek. Güneş tutulması olayı saat 11.58 sıralarında gözlemlenebilecek. Yaklaşık iki saat sürecek güneş tutulması sırasında Ay, güneşin önünden geçerek parçalı bir güneş tutulması meydana gelecek.

MIT, 3 boyutlu sıvı metal baskısı yapabilen bir teknik geliştirdi! MIT, 3 boyutlu sıvı metal baskısı yapabilen bir teknik geliştirdi!

Güneş tutulması Türkiye'de dahil olmak üzere Avrupa kıtasından gözlemlenebilecek. 25 Ekim’de merkezi tutulma noktası, güneşin %82’sinin tutulacağı kuzey kutbunun üzerinden geçecek. Rusya’dan güneşin %80’e kadarı tutulacak, bu oran Çin’de %70’e, Norveç’te %63’e ve Finlandiya’da %62’ye düşüyor.

Güneş tutulması izlerken nelere dikkat edilmeli

Güneşe asla özel korumalları olmadan dürbün, teleskob ya da çıplak gözle bakmayın. Astrofotoğrafçılar ve gökbilimciler, güneş tutulmaları veya diğer güneş olayları sırasında güneşi güvenli bir şekilde gözlemlemek için özel filtreler kullanırlar.

Klasik güneş gözlükleri ile Güneşi gözlemlemek tehlikelidir. Takip için koruyucu gözlük, basit bir projeksiyon cihazı veya bir karton bile yeterli olabilir. Ancak koruyucu gözlüğünüz olsa bile Güneş tutulmasını asla dürbünle izlemeyin. Çünkü gözleriniz yeterli şekilde korunmaz. Teleskop veya dürbünle tutulmayı izlemek için de koruyucu gözlüklerde kullanılanlardan çok daha güçlü filtrelere ihtiyaç duyuluyor.

Güneş‘i açık şekilde görebileceğiniz bir noktaya ihtiyacınız bulunuyor. Tutulmadan birkaç gün önce seçtiğiniz yerden Güneş‘i açıkça gördüğünüzden emin olun. En önemlisi gözlerinizi koruyacak gereçleri yanınızda bulundurun. Ayrıca kamera ve akıllı telefonlarınızın lenslerini korumayı unutmayın.

Güneş tutulmaları ve depremler

üneş tutulmaları ve depremler arasında bir bağlantı olduğu yolunda kimi çevrelerde inanışlar bulunmaktadır. Özellikle 11 Ağustos 1999 tam Güneş tutulması'ndan kısa bir süre sonra gerçekleşen 1999 Gölcük Depremi ardından bu inanışın yaygınlaştığı görülmektedir. Ancak gerek astronomi, gerekse deprem bilimi uzmanları, bu iki doğa olayı arasında herhangi bir nedensel ilişki bulunmadığını açıklamışlardır.

Editör: Burak Karahan