Paris Anlaşması, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1.5°C üzerinde tutmayı hedefleyerek iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmayı amaçlıyor. Ancak bu hedefin aşılması durumunda bazı olumsuz etkiler geri döndürülemeyebilir.

Uluslararası Uygulamalı Sistemler Analizi Enstitüsü (IIASA) ve Potsdam İklim Etki Araştırma Enstitüsü (PIK) tarafından yapılan ve Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, 1.5°C eşiği hızla aşılırsa bile, bu durum hızla tersine çevrildiğinde etkiler azaltılabilir.

Çalışma, Grönland ve Batı Antarktik Buz Tabakaları, Atlantik Meridyonal Devri Dolaşımı ve Amazon Yağmur Ormanı gibi kritik iklim bileşenlerinin, aşırı ısınma durumunda geri dönülemez şekilde değişebileceğini belirtiyor. Ancak, emisyonların hızla azaltılması ve ısınmanın kontrol altına alınması bu riskleri minimize edebilir.

Dünya'daki tektonik aktiviteler düşünülenden daha öne başlamış olabilir! Dünya'daki tektonik aktiviteler düşünülenden daha öne başlamış olabilir!

Dr. Robin Lamboll, "Bu on yılda emisyonları azaltmak gezegenimizin geleceği için kritik öneme sahip," dedi. Araştırmacılar, mevcut iklim politikalarının sürdürülmesinin yüzyıl sonunda küresel ısınmayı 2.6°C'ye çıkarabileceğini ve bunun ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Editör: Enes Sapmaz