Tsukuba Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, yaygın kullanılan polimerlerin sentezi için yenilikçi bir yöntem keşfetti. Araştırmacılar, Tesla bobininden çıkan uzak kıvılcım boşalması ile polimerizasyon işlemini başlatarak yüksek saflıkta polimerler sentezlemeyi başardı. Bu yöntem, elektromanyetik dalgalar kullanarak malzeme sentezinde yeni kapılar açıyor.

Bilim insanları, polistiren gibi yaygın olarak kullanılan polimerlerin radikal polimerizasyonla sentezlenmesinde Tesla bobini yardımıyla kıvılcım boşalmasını kullandı. Tesla bobini, yüksek gerilim ve yüksek frekans üreten bir cihaz olarak bilinir. Bu yeni yaklaşım, geleneksel yöntemlerde kullanılan metal katalizörlere veya polimerizasyon başlatıcılarına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Polistiren ve akrilik reçineler gibi gıda ambalajları ve ısı yalıtımlı kaplarda kullanılan bu polimerler, genellikle metal bazlı katalizörler ile sentezlenir.

Yeni yöntemde, monomer radikalleri Tesla bobininden çıkan kıvılcım boşalmasıyla oluşturuluyor. Bu radikaller, polimerizasyon başlatıcıları olarak görev yapıyor. Böylece dış ortamda yüksek saflıkta polimerler elde ediliyor.

Dünya'ya yaşam getiren faktörlerden bir tanesi olduğu düşünülüyor! Kumdan farkı yok... Dünya'ya yaşam getiren faktörlerden bir tanesi olduğu düşünülüyor! Kumdan farkı yok...

Araştırma ekibi, bu yöntemi aynı zamanda iletken polimerlerin sentezinde de başarıyla uyguladı. "Soliton" adı verilen bir yapı kullanılarak bu polimerlerin üretimi sağlandı. Bu yöntem, elektromanyetik dalgalar kullanılarak malzeme sentezinde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor ve sentetik polimer kimyasında çığır açıyor.

Bu buluş, malzeme bilimi ve polimer sentezinde büyük bir ilerleme olarak kabul ediliyor.

Editör: Enes Sapmaz