2003 yılında Theranos isimli bir sağlık teknolojileri şirketi kurarak, yeni nesil kan testi teknolojileri geliştirdiğini söyleyen ve milyonlarca yatırım toplayan Elizabeth Holmes'un yalanları 2015 yılında ortaya çıkmıştı: Ortada ne kan testi vardı ne de bu yöndeki çalışmalar gerçekti.

Dev bir dolandırıcılık vakası olduğu anlaşılan operasyon, Theranos'un 2018 yılında kapanmasıyla sonuçlanmıştı. Bu süreçte şirketin kurucusu ve CEO'su Elizabeth Holmes, servetini 4.5 milyar dolara kadar çıkarmıştı. Hatta 2015 yılında Forbes tarafından  "en genç kadın milyarder ünvanı" verilmişti. 

Tüm bu dolandırıcılık operasyonunun ortaya çıkmasının ardından 4 yıldır süren dava sonuçlandı ve Holmes'ün cezası belli oldu. 

Elizabeth Holmes'e 11 yıl hapis cezası

Elizabeth Holmes’ün davasını yöneten ABD Bölge Mahkemesi hakimi Edward Davila, dün görülen son celse ile birlikte 2010'ların milyarderi, 2020'lerin dolandırıcısı Elizabeth Holmes’ün cezasını belirledi. Kendisi tam 135 ay, yani 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2022-11-19 12_03_07-Window

Elizabeth Holmes, savunması sırasında ağlayarak “Theranos’u çok sevdim. Benim hayatımın çalışmasıydı. İş ekibim benim her şeyimdi. Hatalarımdan dolayı bitap hâldeyim. Çok özür dilerim. Şirketimi kurmak için her şeyimi vermiştim” dedi. 

Holmes'un avukatı kendisinin en fazla 18 ay ceza almasını beklediğini söylemesine rağmen hakim tarafından 135 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Depremzedeler özel iletişim vergisinden muaf tutulacak Depremzedeler özel iletişim vergisinden muaf tutulacak

Elizabeth Holmes kimdir?

Elizabeth Anne Holmes, 1984 doğumlu Amerikalı girişimci ve dolandırıcıdır.  Kurduğu ve CEO'su olduğu sağlık teknolojisi şirketi Theranos, sadece parmak ucundan iğneyle alınan az miktarda bir kan ile çalışan bir kan testi kiti geliştirdiklerini ve kan testinde devrim yaptıklarını iddia ediyordu. Bu testlerin şirketin geliştirdiği küçük otomatik cihazları kullanarak çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceği söylemiyle şirket değer kazandı ancak iddiaların asılsız olduğunun ortaya çıkmasıyla şirket kapatıldı ve Holmes hakkında dolandırıcılık davası açıldı.

Forbes, 2015 yılında Holmes'u, şirketinin 9 milyar dolarlık değerlemesi temelinde Amerika'nın en genç ve kendi servetini kendisi yaratmış en zengin kadın milyarder olarak ilan etmişti. Ertesi yıllarda, Theranos'un iddialarıyla ilgili olası sahtekarlıkların açığa çıkmasının ardından Forbes, Holmes'un net servetine ilişkin yayınlanmış tahminini sıfıra revize etti ve Fortune, onu "Dünyanın En Çok Hayal Kırıklığına Uğratan Liderleri" listesine ekledi

Editör: Burak Karahan