"Cobalt Red: How The Blood of The Blood of The Blood Powers Our Lives" kitabının yazarı Siddharth Kara, podcast sunucusu Joe Rogan'a "temiz kobalt" diye bir şey olmadığını söyledi ve elektrikli araçlar, iPhone'lar gibi pek çok üründe kullanılan pillerin 'yürek burkan' kanyağını anlattı.

Siddharth Kara, lityum pillerde kullanılan kobalt madeninin Kongo'daki çocuk işçiler ve köleliğe dayanan kobalt madenlerinden çıkarıldığını iddia etti. Kara, Rogan'a kobalt madenlerinde çalışan Kongoluların çok 'acı verici' şartlarda çalıştığını belirtti.

2022-12-26 13_23_44-Window

Harvard misafir profesörü, Rogan tarafından Kongo'da "çocuk işçiliğine" veya "köleliğe" dayanmayan herhangi bir kobalt madeni olup olmadığı sorulduğunda, 'Öyle bir kobalt madeni yok' cevabını verdi.

Kara, "Köleliğe dayanmayan kobalt madeni hiç görmedim ve ülkedeki büyük endüstriyel kobalt madenlerinin neredeyse tamamına gittim" dedi. 

Bugün dünyada üretilen her bir lityum, şarj edilebilir pilde kobalt kullanılıyor. Sonuç olarak, çalışması için kobalta dayanmayan bir teknoloji parçası düşünmek zor. Kara şunları ekledi:

"Kobalt olmadan neredeyse hiçbir şey yapamıyoruz ve arzın dörtte üçü Kongo'dan geliyor. Ve korkunç, yürek burkan, tehlikeli koşullarda çıkarılıyor. Kongo'da neler olup bittiğini kimse bilmiyor." 

Aşağıdan Joe Rogan ve Siddharth Kara'nın podcastini izleyebilirsiniz:

Gebze’de atıklar çöpe değil ekonomiye! Gebze’de atıklar çöpe değil ekonomiye!

Biden yönetimi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin çocuk işçiliğiyle ilgili belgelenmiş sorunlarına rağmen,  kısa süre önce Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya ile yeşil enerji tedarik zincirini desteklemek için bir anlaşma imzaladı. Kongo, gezegenin geri kalanının toplamından daha fazla kobalt üzerinde oturuyor. 

Sonuç olarak, yaklaşık 90 milyonluk bir ülke olan Kongo, değerli madenler üzerindeki jeopolitik bir çatışmanın merkezi haline geldi.

2022-12-26 13_23_54-Window

Kara, "Kimse ne olduğunu anlamadan Çin hükümeti [ve] Çinli madencilik şirketleri neredeyse tüm büyük madenlerin kontrolünü ele geçirdi ve yerel halk yerinden edildi" dedi. Sonuç olarak, Kongolular "baskı altında.  Günde bir dolara kesinlikle insanlık dışı, yürek burkan koşullarda kazıyorlar, tedarik zincirindeki tüm telefonlara, tüm tabletlere ve özellikle elektrikli arabalara kobalt sağlıyorlar." dedi.

Kara, dünyadaki ünlü teknoloji ve enerji şirketlerinin tümü değilse de bir kısmının insani krize karıştığını da ekledi.