Bilim

Dünya'nın en eski beyin ameliyatı kalıntıları keşfedildi!

Arkeologlar, 3.500 yıl öncesine dayanan benzersiz bir beyin ameliyatı prosedürünün en eski kalıntılarını keşfettiler.

Keşif, İsrail'deki Tel Megiddo bölgesi olan Megiddo antik kentinde ortaya çıkarılan iki Tunç Çağı'ndan kalma kardeş iskeletlerin incelenmesi üzerine ortaya çıktı. Kardeşlerden birinin kafatasının ön kemiğinde ameliyatla alınan 30 milimetre kare şeklinde bir delik vardı. Bulgular, Yakın Doğu'da trepanasyon veya burr holing olarak da adlandırılan trepanasyon işleminin ilk örneği oldu.

Trepanasyon, kafa derisinin kesilmesini, keskin eğimli kenarlı bir alet kullanılarak kafatasında kesişen dört çizginin oyulması ve kafatasında kare şeklinde bir delik açmak için kaldıraç kullanılması anlamına gelir. Bilinen en eski cerrahi prosedürlerden biri olan trepanasyonun, hastalığa neden olan kötü ruhları hastanın vücudundan çıkardığına inanılıyordu. Daha sonralarında ise bu tıbbi işlem, beyin üzerindeki baskıyı azaltmanın bir yolu olarak bugün hala kullanılmaya devam ediyor.

Kalıntıların incelenmesine başkanlık eden arkeolog Rachel Kalisher, kardeşlerden birinin köşeli çentikli bir trepanasyon geçirdiğini söyledi. Kalisher, dünyada bulunan en eski trepanasyon örneği olduğunu belirtti ve kemik iyileşmesinin olmaması nedeniyle hastanın ameliyat sırasında veya kısa bir süre sonra öldüğünü söyledi.

"Trefinasyonun binlerce yıldır bu evrensel, yaygın ameliyat türü olduğuna dair kanıtlarımız var. Fakat Yakın Doğu'da bunu çok sık görmüyoruz, tüm bölgede sadece bir düzine kadar trepanasyon örneği var."

Ayrıca keşiflerde, kardeşlerin mezarılarının, Megiddo'daki diğer yüksek statülü mezarlara benzer şekilde, yüksek kaliteli yiyecekler ve kaliteli seramiklerle süslendiği görüldü.