Bilim

Bilim insanları, algılama ve hissetme yeteneklerine sahip yapay deri yarattı

Araştırmacılar, bir nesnenin uyguladığı basıncı ve nesnenin yaklaşmasını algılama hassasiyetine sahip, organik insan derisi işlevlerini aşan yapay bir cilt yarattı.

Small dergisinde yayınlanan bir çalışmada bilim insanları, sanal oyun karakterlerini kontrol etmek, dijital haritalarda gezmek dahil olmak üzere çeşitli amaçlara uygun çift duyarlı suni bir cilt kullandılar. Üretilen bu yapay cilt, farklı sinyalleri yaklaşan hedeflerden ayırt edebildi ve temassız nesne tanımlamasına olanak sağladı.

İleri aşamalarda ise, bir robotun polimerler, metaller ve insan derisi dahil olmak üzere malzemeleri tamamen temassız olarak sınıflandırmasını sağlamak için kanıt toplamaya odaklanacak. Araştırmacılar, bu tür yapay derinin, insan-makine arayüzleri, yapay zeka, protez ve artırılmış gerçeklik potansiyeline sahip yeni nesil tasarlanmış elektroniklerde kullanılabileceğini belirtiyor.

Projede görevli bilim insanları açıklamalarında şu sözlere yer verdi: “İnsan derisinden daha üstün algılama yeteneklerine sahip yapay deri yarattık. Çoğu bilgiyi dokunma eylemlerinden algılayan insan derisinin aksine, bu yapay deri aynı zamanda temassız veya yaklaşma operasyonlarında kodlanmış zengin bilişsel verileri de elde ediyor. Çalışma, mevcut dokunsal sensörlerden daha üstün yeni nesil robotik algılama teknolojilerine yol açabilir."