Yeni keşif, yaşamın yapı taşlarının uzaydan geldiğini gösteren kanıtlara katkıda bulunuyor. Nükleobazlar, (adenin, guanin, sitozin, timin ve urasil) şekerler ve fosfatlarla birleşerek Dünya üzerindeki tüm yaşamın genetik kodunu oluşturur. Yaşam için bu temel bileşenlerin ilk önce uzaydan mı yoksa dünya kimyasından mı oluştuğunu araştıran bilim insanları, yaşamın aslen uzaydan geldiğini gösteren kanıtlara katkıda bulunduğunu söyledi.

Bilim insanları, 1960'lardan beri göktaşlarında adenin, guanin ve diğer organik bileşiklerin parçalarını tespit etmişlerdi. Geçtiğimiz günlerde araştırmacılar ayrıca, urasil ipuçlarını işaret eden bulguları da keşfettmişlerdi. Ancak sitozin ve timin belirsiz kaldı.

meteor (1)-1

NASA'nın astrokimyacısı Daniel Glavin, "DNA ve RNA'da ve Dünya'daki yaşamda bulunan tüm bazların setini tamamladık ve bunlar göktaşlarında mevcut" diyor. Birkaç yıl önce, Japonya Sapporo'daki Hokkaido Üniversitesi'nden jeokimyacı Yasuhiro Oba ve meslektaşları, sıvılaştırılmış göktaşı tozundaki farklı kimyasal bileşikleri nazikçe çıkarmak ve ayırmak ve ardından bunları analiz etmek için bir teknik geliştirdiler.

Oba, "Tespit yöntemimiz, önceki çalışmalarda uygulanandan çok daha yüksek hassasiyete sahip" dedi. Üç yıl önce, araştırmacılar, aynı tekniği kullanarak yaşam için gerekli bir şeker olan ribozu üç meteorda keşfetmişlerdi.

meteor (1)

Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler! Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler!

Bu teknikle Glavin, Oba ve meslektaşları, onlarca yıl önce Avustralya, Kentucky ve Britanya Kolumbiyası'na düşen göktaşlarından alınan dört örnekte nükleobazların ve yaşamla ilgili diğer bileşiklerin bolluğunu ölçtüler. Ekip, dördünde de adenin, guanin, sitozin, urasil, timin ve bu bazlarla ilgili birkaç bileşik ve amino asit tespit etti.

Editör: Enes Sapmaz