Yapay zekadaki bazı gelişmeler kulağa oldukça korkutucu gelse de, teknolojideki ilerlemelerin pek çok fayda sağlayabileceği alanlar var. Yapay zeka, düşünüldüğünün aksine, zararlı bir şeye dönüşmeden çok önce tespit etmek için kanser tarama teknolojisinde kullanılmaya başlandı. Bahsi geçen bu teknoloji şu anda Macaristan'da kanserleri daha gelişmeden tespit etmek için kullanılıyor, ayrıca ABD, İngiltere ve Avrupa'nın geri kalanı da bu yeni tıp teknolojisini için test etmeyi düşünüyor.

Daha aşılması gereken pek çok engel olsa da, yapay zeka, radyologlar için değerli bir araç olabilir ve nihayetinde birçok can kurtarabilir.

Lauder Göğüs Merkezi'nden Dr. Larry Norton, yaptığı açıklamada, teknolojinin onlarca yıldır var olmasına rağmen, yapay zekanın süreci iyileştirmede ve potansiyel sağlık sorunlarını belirlemede yararlı bir araç haline geldiğini açıkladı.

"Yapay zeka, makinelerin görüntülere bakmak ve bu görüntüleri makinede zaten kaydedilmiş olanlarla karşılaştırmak için anormallikleri belirlemek için kullandığı bir araç haline geldi. Bu teknoloji, mamogramlara bakabilir ve bir insan radyoloğunun daha dikkatli bakmak isteyebileceği alanları belirleyebilir. Buna bilgisayar destekli tespit deniyor, aslında 1990'ların sonlarından beri var ama teknoloji gelişiyor."

Dr Norton, teknolojinin nasıl çalıştığını açıklamaya devam ederek şunları söyledi: "Bu çalışmanın yaptığı, riski belirlemektir. Bir kadına, siz meme kanserine yakalanmadan önce 'meme kanserine yakalanma riskiniz yüksek' diyebilir."

yapay zeka kanser (2)

Bununla birlikte, yapay zekanın bazı etkileyici ilerlemeler kaydetmesine rağmen, bu teknolojinin doğrudan tıp uzmanlarının yerini almak yerine insan karar vericilere yardımcı olmak için yürürlükte olduğunu vurguladı.

Dr Norton, "İnsanların yapabilip de makinelerin yapamadığı bir şey, özel testler istemektir. Kontrastlı mamogramlar ve MRI'lar gibi şeyler," dedi.

Dünya'ya yaşam getiren faktörlerden bir tanesi olduğu düşünülüyor! Kumdan farkı yok... Dünya'ya yaşam getiren faktörlerden bir tanesi olduğu düşünülüyor! Kumdan farkı yok...

"Yapay zekayı radyologların görüntülere daha iyi bakmasına yardımcı olacak bir araç olarak düşünmeliyiz. Bu bağımsız bir test değil, bir radyoloğun yerini almayacak."

Yapay zekanın meme kanseri taramasında kullanılması, bir radyoloğun iş yükünü yaklaşık yüzde 30 azaltırken, kanser saptama oranlarını yüzde 13 artırdığı belirtildi.

Ayrıca, AI'nın meme kanserinin erken belirtilerinin radyologlar tarafından tespit edilmediği en zorlu kanser vakalarından bazılarında test edildiğini ve AI'nın kanseri tanımlamayı başarıyla yönettiğini bildiriyorlar.

Akciğer kanserini tespit etmek için kullanılan daha önce yapay zeka örnekleri vardı ve teknoloji oldukça başarılıydı.

Editör: Enes Sapmaz