Temmuz ayında AB, Alphabet, Amazon, Apple, TikTok sahibi ByteDance, Meta, Microsoft ve Samsung gibi 7 teknoloji devini, 7,5 milyar doların üzerinde gelire sahip "kapı bekçileri" olarak ilan etti ve bu şirketlerin AB'nin yeni dijital piyasa kurallarına uymaları gerektiğini açıkladı. DMA'nın önemli bir ilkesi, kapı bekçilerinin kendi hizmetlerini öne çıkarmaktan kaçınmaları ve üçüncü taraflarla uyumluluk sağlamaları gerektiğidir. Geçtiğimiz hafta AB Komisyonu, bu kurallara tabi olacak ana uygulamaları belirledi ve bunlar arasında Meta'nın mesajlaşma uygulamaları, WhatsApp ve Messenger da bulunuyor.

Instagram, ünlülerle konuşabileceğiniz 'taklitçi' yapay zeka özelliğini tanıttı Instagram, ünlülerle konuşabileceğiniz 'taklitçi' yapay zeka özelliğini tanıttı

whatsapp (2)

Bu da demek oluyor ki Meta, WhatsApp'ı Signal ve Telegram gibi üçüncü taraf mesajlaşma uygulamalarıyla Mart 2024'ten itibaren uyumlu hale getirmek zorunda kalacak. Bu, bu uygulamaların kullanıcılarının WhatsApp hesabı olmasa bile WhatsApp üzerinden kişilere ulaşmalarına izin verecek, ancak WhatsApp kullanıcılarının bu özellikten çıkabileceği söyleniyor. Henüz çapraz mesajlaşma ile nelerin mümkün olacağına dair bir haber yok, ancak WaBetaInfo'ya göre uçtan uca şifreleme korunacak.

Apple'ın iMessage uygulaması şu an için DMA kapsamında olmayan 22 ana hizmetten biri değil, bu nedenle Google'ın Apple'ı RCS mesajlaşmayı desteklemeye ikna etme hayali yakın zamanda gerçekleşmeyebilir. Ancak App Store etkilenecek gibi görünüyor. Apple, iOS 17'de üçüncü taraf uygulama mağazalarına ve yan yükleme izin vermeyi planlıyor ve hem Microsoft hem de Epic Games, iOS mobil uygulamaları için kendi mağazalarını hazırlıyor. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgiyi yarın akşam (12 Eylül) Apple'ın iPhone 15 etkinliğinde öğreneceğiz, çünkü burada iOS 17'yi tanıtacak.

Editör: Enes Sapmaz