Japonya, Ay aracıyla tekrar iletişim kurmayı başardı! Japonya, Ay aracıyla tekrar iletişim kurmayı başardı!

NASA geçtiğimiz günlerde James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği olağanüstü fotoğrafları yayınlamıştı ve tüm dünyada olay olmuştu. Şimdi ise NASA tarihinin en büyük ve pahalı projelerinden biri olan James Webb Uzay Teleksobu (JWST) yeni bir keşfe imza attı.

James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar gözlemlenmiş en eski galaksinin görüntüsünü kaydetmeyi başardı. Teleskobun görüntüsünü yakalamayı başardığı ve 13.5 milyar yaşında olduğu tahmin edilen galaksinin ismi ise GLASS-z13. JWST, evrenin başlangıcı Big Bang'ten 300 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen GLASS-z13 galaksisinden gelen ışığı tespit etmeyi başardı.

Bundan daha önce, Hubble teleskobunun 2016 yılında keşfettiği ve Big Bang'ten 400 milyon yıl sonra oluşturu tahmin edilen galaksiye ise GZ-Z1 adı veriliyordu. Yani arada 100 milyon yıldan fazla bir fark olduğu düşünülüyor.

2022-07-23 09_07_06-Window

Bir değil, iki galaksi keşfedildi

Evrenin en eski galaksisi GLASS-z13 ile birlikte benzer yaşlarda bir galaksi daha olan GLASS-z11 de gözlemlenmeyi başardı. James Webb Uzay Teleksobnu bu iki galaksiyi, Yakın Kızılöesi Kamera (NIRCam) cihazı ile görüntüledi.  NIRCam, ışığın uzayda geçirdiği süreyi analiz eden geniş bir kızılötesi ışık yelpazesine sahip.

Küçük denilebilecek boyutlarda olan bu iki eski galaksiden GLASS-z13'ün çapının 1.600 ışık yılı, GLASS-z11'in çapının ise 2.300 ışık yılı olduğu tahmin ediliyor. Bizim bulunduğumuz ve orta büyüklükte olarak kabul edilen Samanyolu Galaksisi'nin çapı ise 100.000 ışık yılı. Aradaki fark gerçekten de çok fazla.

James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar başaramadığımız şeyleri yapıyor ve evrenin sırlarını öğrenmemiz için bize ışık tutmaya devam ediyor. Teleskop ile Big Bang’e daha yakın bir gözlem yapılması planlanılıyor.

Bu keşif ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında Megabayt ile paylaşabilirsniz.

Editör: Burak Karahan