Bilim

Çiftleştikten sonra eşlerinden kendilerini fırlatarak kaçan örümcekler: Philoponella prominens

Bazı dişi örümcekler, çiftleşmeden sonra eşlerini yemekle ünlüdür. Ancak erkek dokumacı örümcekler dramatik bir hayatta kalma mekanizması geliştirerek bu durumdan kurtulmayı başardılar.

Çin'deki Hubei Üniversitesi'nden ekolojist Shichang Zhang liderliğindeki bir araştırma ekibi, Current Biology dergisinde dokumacı örümceklerin kaçışları üzerine bir çalışma yayınladı.

Zhang, "Daha önce keşfedilmemiş bir mekanizma kullanan erkek örümcekler, ilk bacak çiftlerindeki eklemleri kullanarak anlık bir mancınık hareketi gerçekleştirerek, saniyede 88 santimetreye varan etkileyici hızlarda kendilerini partnerlerinden uzağa fırlatırlar."

Araştırmacılar, erkeklerin hızlı kaçış yöntemini gösteren mancınık eyleminin videosunu yakalamayı başardılar.

Çiftleştikten hemen sonra sıçrayamayan erkekler, "cinsel yamyamlık eyleminde" yakalanıp yendi. Keşif, ekibin birlikte büyük topluluklar halinde yaşayan dokumacı örümceklerin cinsel seçilim hareketlerini incelerken gerçekleşti. Örümceklerde, 152'si mancılık hareketiyle kaçabilen 155 çiftleşme gözlemlediler. Mancınık yapmayan üç örümcek ise dişi örümceklerin akşam yemeği oldu.

Gözlemleri test etmek için araştırmacılar, 30 erkeğin sıçramasını engelledi ve o erkekler örümcekler de akşam yemeği oldu.

Zhang, "Dişiler, çiftleşme sırasında bir erkeğin kalitesini değerlendirmek için bu davranışı kullanabilir."  dedi."