Bilim

Bu gezegenin yüzeyinde su olabilir! Aktif volkanlar buzu eritiyor...

Gökbilimciler, yüzeyinde su olabilecek volkanlarla kaplı bir gezegen keşfettiler. LP 791-18 d isimli gezegenin Dünya'dan yaklaşık 90 ışıkyılı uzaklıkta yer aldığı belirtiliyor.

Gökbilimciler, aktif volkanlarla örtüldüğüne inandıkları bir gezegen buldular. Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, bilim insanları, yüzeyinin bir kısmında su olabileceğine inandıkları Dünya büyüklüğünde bir ötegezegen keşfettiklerini söylediler. Dünya'dan yaklaşık 90 ışıkyılı uzaklıkta olan bu gezegenin Krater takımyıldızında yer aldığı söylendi.

LP 791-18 d, gelgitsel olarak kilitlendiği kırmızı bir cücenin yörüngesinde dönüyor, bu da gezegenin Dünya gibi bir gece ve gündüz döngüsüne sahip olmadığı anlamına geliyor. Bunun yerine, LP 791-18 d'nin bir kısmı sürekli olarak güneş ışığından kaynaklı tutuşurken, diğer kısmı daima karanlıktadır.

Gündüz tarafı muhtemelen yüzeyde sıvı su bulunamayacak kadar sıcak olan gezegeni inceleyen astronom Björn Benneke, gezegenin her yerinde meydana gelen volkanik aktivite miktarının, suyun gece tarafında yoğunlaşmasına izin verebilecek bir atmosferi sürdürebileceğini söyledi.

Ayrıca LP 791-18 sistemi, LP 791-18 b ve c olarak adlandırılan en az iki farklı gezegeni içeriyor.